Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pizzabagaren Danyar Mohammeds fall till högsta instans

Danyar Mohammed dömdes till utvisning efter att under en period ha fått lön under nivån i kollektivavtalet. Nu får han en ny chans i Migrationsöverdomstolen.
Danyar Mohammed dömdes till utvisning efter att under en period ha fått lön under nivån i kollektivavtalet. Nu får han en ny chans i Migrationsöverdomstolen. Other: Privat

Migrationsöverdomstolen beviljar prövningstillstånd för pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk som dömts till utvisning efter att han under en tid har fått lön under nivån i kollektivavtalet. Domstolens avgörande kan få stora konsekvenser för arbetskraftsinvandrare i Sverige.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har beslutat att Danyar Mohammed ska utvisas till Irak efter sju år i Sverige. Han har arbetat som pizzabagare i Jokkmokk men fick under en tidsperiod 460 kronor mindre i månadslön än vad som anges i kollektivavtalet. Lönen justerades senare, vilket DN har skrivit om.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen menar att han brutit mot reglerna i arbetstillståndet och beslutade därför att Danyar Mohammed ska utvisas.

På måndagen fick fallet en ny vändning när Migrationsöverdomstolen beviljade honom prövningstillstånd. Fredrik Bergman, chefsjurist vid Centrum för rättvisa och Danyar Mohammeds ombud, välkomnar beslutet.

– Jag är väldigt glad för det innebär en ny chans för Danyar som jobbar och sliter i Jokkmokk att han kanske inte behöver lämna Sverige. Sedan blir det väldigt skönt att få besked i frågan om hur reglerna ska tillämpas, om bagatellartade fel och misstag ska leda till utvisning eller om det ska göras en mer nyanserad bedömning, säger han.

Läs mer: Domen: Danyar ska utvisas för lönemissen

Fredrik Bergman menar att Migrationsöverdomstolens beslut kommer att få stora konsekvenser. De senaste åren har flera fall uppmärksammats där personer som beviljats uppehållstillstånd för arbete har fått tillstånden indragna sedan mindre fel upptäckts.

Ett av de mest uppmärksammade fallen handlar om den pakistanske programmeraren Tayyab Shabab.

– Vi menar inte att man inte ska ha en lön som inte är kollektivavtalenlig, utan det handlar om vad som händer när en arbetsgivare gör bagatellartade fel, säger Fredrik Bergman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.