Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Plan på väg till Arlanda tvingades nödlanda i Frankrike

Flygplan av samma typ som det som fick nödlanda.
Flygplan av samma typ som det som fick nödlanda. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett flygplan med 188 passagerare som var på väg till Arlanda har tvingats landa i Nantes i Frankrike på grund av ett tekniskt fel. Passagerarna hörde en smäll och sedan slog det eld från den ena motorn.

Planet tvingades nödlanda efter att piloterna hört ett ljud från en av motorerna. Flygplanet hade då hunnit nästan exakt halvvägs till Sverige från Teneriffa.

En passagerare berättar i ett mejl hur han och hans familj upplevde händelsen:

”Vi hörde en kraftig smäll, samtidigt som det kändes som en rejäl inbromsning, följt av vibrationer. Smällar från motorn under någon minut (samtidigt som vibrationerna). Sedan verkar det som att motorn stängdes av eller throttlades ner till tomgång. Jag hann bli rädd, och min redan flygrädda fru mådde inte så bra. Däremot höll vår 3-åriga dotter modet uppe och märkte nog inget”, skriver mannen.

Händelseförloppet bekräftas av Solresors vd:

– Piloterna hörde en smäll från motorn och det började spruta eld från motorn varefter den dör, berättar Christian Nissen, vd vid resebolaget Solresor för DN.

– När de då försökte öka effekten på motorn skakade det till och då stängde de av den. Enligt instruktionerna ska man inte fortsätta på endast en motor utan landa på närmaste flygplats och det var Nantes i Frankrike, säger Christian Nissen.

Planet, som tillhör charterbolaget Primera Air, hade lyft från Teneriffa 15.51 svensk tid och skulle landa på Arlanda 5 timmar och 45 minuter senare på kvällen. I stället tvingades planet ner i Nantes där det genomförde en nödlandning omkring klockan 21.

Planet, en Boeing 737-800, hade flugit från Arlanda till Teneriffa på söndagsmorgonen, enligt Flightradar24. När det sedan skulle lyfta fick passagerarna information om att planet blev försenat eftersom det var sent från Arlanda på grund av ett tekniskt fel:

”Vi blir nu lite misstänksamma om det tekniska felet rörde just vårt plan (speciellt motorrelaterat), eller om det var något allmänt tekniskt fel på Arlanda. Vi har inte fått någon information alls”, skriver en passagerare till DN i ett mejl.

– Alla passagerare mår bra och de kommer att övernatta i Nantes, säger Johan Live, pressansvarig på Swedavia.

Enligt Solresor kommer passagerarna att få stanna över natt i Nantes och sedan få fortsätta resan hem i morgon.

– Vi kommer att se till så att passagerarna kommer dit de ska, säger Christian Nissen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.