Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/plan-stortade-i-villatradgard/

Sverige

Mindre plan har störtat i villaträdgård i Ronneby – piloten död

Bild 1 av 2 Polisens tekniker och räddningstjänst på plats i villaområdet där flykraschen skedde.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Piloten avled när ett mindre propellerplan störtade i en villaträdgård i Ronneby på lördagseftermiddagen. Planet fattade eld. Polisen misstänker brottslig handling i samband med haveriet och har inlett en förundersökning. 

Piloten, som var den enda som befann sig ombord på planet vid haveriet, har avlidit. Anhöriga har underrättats. Inga personer som befunnit sig på marken är fysiskt skadade, skriver polisen på sin hemsida.

På lördagskvällen meddelade polisen att man  misstänker brottslig handling i samband med haveriet och har inlett en förundersökning. Brottsrubriceringen är inte fastställd. 

– Det finns omständigheter som gör att vi vill utreda närmare om brott har begåtts, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist

Haveriplatsen och ett område runt den är fortsatt avspärrad.

– Vi skulle inte behålla avspärrningen med allt vad det innebär om den inte var den misstänkt brottsplats. Statens haverikommission är klar med sin undersökning på platsen, nu är det polisen som tar över, säger Rickard Lundqvist.

Flygplanet fattade eld vid haveriet och på lördagskvällen var det fortfarande svårt för polisens tekniker att arbeta på platsen. Arbetet kommer att fortsätta på söndagsmorgonen.

I villaområdet var flera av grannarna skakade efter olyckan.

– Vi hörde en smäll och sedan såg vi en rökpelare och det känns väldigt obehagligt. Flygplanet störtade mitt i ett bostadsområde och det kraschade nära ett hus men utan att träffa det, säger My Gröndahl som bor fyra hus från haveriplatsen.

Enligt sjö- och flygräddningscentralen rör det sig om ett mindre flygplan, av modellen DV20, med en person ombord. Planet hade lyft från Kallinge utanför Ronneby när det havererade. Flera personer blev vittnen till händelsen och slog larm klockan 15.37.

Flygplanet hade varit ute nästan 50 minuter när olyckan inträffade.