Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/planerade-morda-lars-vilks/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Planerade mörda Lars Vilks

Männen misstänks ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks. På tisdagen inleds rättegången vid Göteborgs tingsrätt mot tre män som står åtalade för förberedelse till mord.

Enligt planerna skulle Lars Vilks mördas i samband med en konstbiennal på Röda Sten Konsthall vid Älvsborgsbrons ena fäste.

När männen greps i september i år var de till en början misstänkta för terrorbrott mot Göteborgs internationella konstbiennals invigningsfest.

– Det var dock misstankar som vi släppte efter någon dag, sade åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

– Vi blev snart medvetna om att deras verksamhet var riktad mot Lars Vilks som skulle ha deltagit vid invigningen.

Ett motiv för att mörda Lars Vilks kan vara konstnärens teckningar av profeten Muhammed. Enligt åklagaren ses Lars Vilks som ett lovligt byte i vissa kretsar. Hans bostad har också utsatts för flera attentat.

De tre åtalade männen nekar till de anklagelser som riktas mot dem.

Lars Vilks har inga planer på att själv delta vid rättegångsförhandlingarna som hålls i en av tingsrättens säkerhetssalar.

– Min närvaro skulle bara öka kraven på skärpt kontroll i rättssalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.