Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Plastbantning på förskolor kostar flera miljoner

Foto: Christian Örnberg / XP / TT

Linköpings kommun har avsatt 10 miljoner kronor i budgeten på att plastbanta i förskolorna. Personalen får gå kurs i hur de ska gå till väga, skriver SVT.

– Jag märker ett jättestort intresse för de här frågorna. Vi vet att plast inte är det bästa att ha omkring oss och kurserna har varit så populära att vi får sätta in fler, säger miljövetare Helga Nyberg, som leder arbetet med att fasa ut miljögifter i förskolorna i Linköping, till SVT.

De senaste åren har kemikaliekraven på leksaker skärpts. Till de mest skadliga räknas mjuka platsleksaker av PVC-plast tillverkade före 2007 eftersom de sannolikt innehåller ämnen som är förbjudna inom EU i dag, uppger SVT.

I Linköping har man tagit larmen på allvar och satsar 10 miljoner kronor på att ta bort plasten från förskolorna. Förutom att personalen får gå på kurs finns även en handlingsplan framtagen.

– Det här är ett stort och viktigt arbete, säger kommunalrådet Jakob Björneke (S) till SVT.

Passadvinden i bostadsområdet Tallboda är en av kommunens förskolor som har inlett plastjakten.

– Vi har tagit bort gamla mobiltelefoner som föräldrarna har skänkt och enstaka mjukplastleksaker och sådant som är trasigt, säger Sofia Nordh, barnskötare på förskolan Passadvinden.

Saker de ska leta efter är bland annat plastleksaker från 80- och 90 talen, leksaker som inte är CE-märkta, gammal elektronik och utklädningskläder exempelvis gamla väskor med metalldetaljer som kan innehålla bly.

Liksom på flera andra förskolor har Passadvinden även slutat att stryka pärlplattor på grund av ångorna.

– Pärlorna i sig är inga problem, men när man stryker kommer det ångor som inte är bra. Då kan man limma eller ta kort på dem i stället, förklarar Sofia Nordh.

Deadline för utrensningen är satt till den 1 oktober. Men projektet för en giftfri förskola är tänkt att pågå under en längre tid och för hela miljön.

– Det gäller kemikalier och miljögifter generellt, inte bara plast, säger Sofia Nordh.

Responsen för projektet har varit positivt från personal, barn och föräldrar, berättar Sofia Nordh. Det har dessutom gett en ökad medvetenhet om skadliga ämnen i vardagen.

– Jag är själv småbarnsförälder och har börjat rensa hemma, säger hon.

Enligt en studie från högskolan i Halmstad så har varje svenskt barn 536 leksaker i hemmet, varav många är av plast.

Även i grannkommunen Norrköping har politikerna beslutat att få bort gifterna i förskolan. Men några extra pengar för att plastbanta finns inte. Olle Johansson (S), som är ansvarig politiker för förskolorna i Norrköping, anser att barn generellt har för mycket leksaker. Barns lekkompetens är viktigare än vilka leksaker de har, menar han.

Rättelse 2015-10-08 16:04
Pärlorna på bilden är avsedda att användas för limning och företaget Munkplast AB uppger att man inte har skadliga PVC plaster i sina pärlor.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.