Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Plastikkirurgin har blivit folklig

Intresset för skönhetsoperationer ökar i Sverige. Anledningen är att det har blivit mer folkligt, tror plastikkirurgen Ulf Samuelson. ”Patienterna är inte bara överklasspersoner från Östermalm”, säger han.

Antalet kvinnor som kan tänka sig att göra skönhetsingrepp har ökat med nästan 40 procent på två år. Det visade en Sifo-undersökning under våren.

Ulf Samuelson, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm och ordförande i branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, har märkt av det ökade intresset, som inte bara gäller kvinnor.

– Andelen män är någonstans kring 15-20 procent, tror jag. Det har också ökat och blivit mer acceptabelt, säger Ulf Samuelson till DN.se.

Hans uppfattning är att de vanligaste ingreppen bland män är ögonlocksoperationer för påsar under ögonen, fettsugningar av fettdepåer som inte försvinner av träning samt näsplastiker.

Även för kvinnor är fettsugningar populära, tillsammans med bröstoperationer, ansiktslyft samt operationer för att återfå utseendet efter en graviditet.

– Vår vanligaste patient är nog en 38-årig tvåbarnsmamma som vill återskapa det som hon var nöjd med före sina graviditeter. Mediebilden är vanligtvis 18-åringar som vill ha jättestora bröst och det finns också, men det är betydligt ovanligare, säger Ulf Samuelson.

Vad är det för åldersspann på era kunder?

– De flesta är mellan 35 och 45, men åldersspannet är alltifrån små barn med utstående öron till 80-90-åringar som vill ta bort hudtumörer.

Att intresset för skönhetsoperationer har ökat så mycket beror till stor del på de icke-kirurgiska ingreppen som botox, som slätar ut rynkor, och fillers, som ger fylligare läppar. De senaste 10–15 åren har den utvecklingen varit explosionsartad.

– Jag tror att det beror på att det är mindre ingrepp med kortare konvalescens, små risker och inte så höga kostnader, säger Ulf Samuelson.

Dessa ingrepp har också gjort plastikkirurgin mer tillgänglig, nästan folklig.

– Det finns ingen riktigt typisk patient, det kan vara folk från alla samhällsklasser som tycker att de har nåt som de vill förändra. Det är inte bara överklasspersoner från Östermalm, utan det är rätt många olika typer av människor.

Hur mycket en kund spenderar på ingreppen varierar kraftigt. En del nöjer sig med en enda operation för att få bukt med ett enskilt problem. Det kan kosta några tusenlappar.

Men det finns de som lägger betydligt mer på sina kroppar.

– Man kan ju göra kombinationsingrepp, man gör bukplastik, bröstlyft och en bröstförstoring och det kan kosta 150.000. Men det varierar väldigt mycket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.