Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Plats i FN:s säkerhetsråd kan skadeskjutas av Kommunalaffären

Margot Wallström har strävat efter att höja Sveriges internationella profil, men nu hotas kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd.
Margot Wallström har strävat efter att höja Sveriges internationella profil, men nu hotas kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd. Foto: UN Photo/Kim Haughton

Oavsett utgången av förundersökningen kring Margot Wallströms bostadsaffärer kommer Sveriges utrikespolitiska ställning att påverkas negativt. Närmast kan den pågående kampanjen för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd bli skadeskjuten.

Under sina 15 månader som utrikesminister har Margot Wallström strävat efter att höja Sveriges internationella profil. Det har inte varit problemfritt. Med Ryssland befinner sig relationerna strax under fryspunkten efter Sveriges tydliga markeringar mot hotet från Moskva efter den ryska interventionen i Ukraina. På den punkten ligger den svenska politiken i stort sett i linje med EU:s och USA:s.

Men att uppfylla önskedrömmen om att Sverige ska få en viktig röst i Mellanösterns olika konflikter har, för att uttrycka det milt, inte gått något vidare.

Den brutala religiösa diktaturen Saudiarabien, dit en stor del av Sveriges vapenexport går, surnade till när Wallström protesterade mot den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi. När hon kallade bestraffningen för en ”närmast medeltida” metod blev följden att statsrådet stoppades från att hålla ett planerat tal inför Arabförbundet i Kairo.

Innan dess hade den nya S-MP-regeringen rivstartat med att förklara att Sverige erkänner Palestina som stat. Israel svarade med att kalla hem sin ambassadör i Stockholm för ”konsultationer”. Och i förra veckan, efter att Wallström uttalat sig för att polisens dödsskjutningar av palestinier som genomför knivattacker borde utredas, meddelade den israeliska regeringen att Wallström inte är välkommen på officiellt besök till Israel.

Det överskuggande målet för UD är att Sverige under 2017–2018 ska bli en av ledamöterna i FN:s säkerhetsråd, världsorganisationens enda juridiskt bindande beslutsorgan.

En viktig grundsten i den svenska argumentationen för att få komma in i FN:s finrum är att Sverige är en rättsstat, mindre korrumperad och ”schysstare” än många andra. Trots den relativa litenheten vill Sverige framstå som en moralisk stormakt, som slåss för mänskliga rättigheter och en feministisk utrikespolitik.

Nu är den ambitiösa satsningen i gungning. När landets utrikesminister är inblandad i en korruptionsutredning är det oundvikligt att det får negativa följder för Sverigebilden.

Därmed kan det bli svårare att uppnå målet att få Sverige invalt i säkerhetsrådet. De åtskilliga miljoner kronor som regeringskansliet har spenderat på lobbning för FN-platsen i jordens alla hörn kan vara bortkastade.

Läs mer: ”Jag har ingenting att dölja”

I ett SvD-inlägg i december 2015 skrev Margot Wallström att ”vår kandidatur till säkerhetsrådet handlar om Sveriges möjligheter att påverka den oroliga värld vi lever i. En plats i säkerhetsrådet innebär ytterligare en plattform för oss att driva vår politik … som påverkar omvärlden i en positiv riktning.”

Ingen misstanke om brott har delgetts Wallström eller någon annan. Men redan en förundersökning om mutbrott innebär en försvagning av den svenska utrikesministerns förmåga att med full auktoritet utöva sitt ämbete.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.