Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 19:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/pmystisk-gul-gegga-flyter-iland-pa-vastkusten/

Sverige

Okänd gul gegga flyter iland på västkusten – ”Håll hundar och barn borta”

Bild 1 av 3 Den senapsgula geggan täcker kusten utmed hela Tanum. Under måndagen påbörjades saneringen.
Foto: Ingalill Carlsson
Bild 2 av 3 Den senapsgula geggan täcker kusten utmed hela Tanum. Under måndagen påbörjades saneringen.
Foto: Tanums kommun
Bild 3 av 3 Den senapsgula geggan täcker kusten utmed hela Tanum. Under måndagen påbörjades saneringen.
Foto: Ingalill Carlsson

Ett bälte med gula klumpar har flutit iland utanför Grebbestad, och drabbat flera delar av Tanumskusten.

Första fyndet gjordes förra onsdagen, men än har ingen lyckats svara på vad geggan består av och kommunen uppmanar de boende att hålla barn och husdjur borta från föroreningen.

Det luktar ingenting men är gult som senap och halkigt, berättar de som tagit i massan. 80-årige Nils-Erik ”Nigge” Carlsson går dagliga promenader och ser hela tiden mer och mer av den mystiska gula substansen.

– Jag såg första bollarna i onsdags och slog larm till Kustbevakningen i torsdags, men nu har det kommit ännu mer. Det ser inte bra ut, det är stora drivor på sina håll.

Kustbevakningen har varit på plats och tagit prover och såväl Tanums kommun som Länsstyrelsen i Västra Götaland arbetar med frågan, men än har ingen några färdiga svar att ge.

– Vår teori är att det är något fartyg som, helt lagligt, rengjort sina tankar utanför kusten. Väder och vind kan påverka substanser så de tar sig lite olika former, säger Christine Lindén på Kustbevakningens ledningscentral. 

– Jag vill gärna ha reda på vad det är för skit, säger Nils-Erik ”Nigge” Carlsson till DN och berättar att det blir som en salva när man tar i det.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör David Holm på Tanums kommun är lika angelägen och avråder från kontakt med ämnet i väntan på laboratoriesvaren.

– Vi vet ju faktiskt inte vad det är för någonting. Det brukar vara paraffin, men det här är inte paraffin. Vi har aldrig sett det här förut. Det är mjukt och känns som modellera, säger David Holm. Han uppmanar de boende att hålla koll på barn och husdjur så att de inte i onödan kommer i kontakt med geggan.

I Tjurpannans naturreservat nordväst om Grebbestad ligger den okända massan i drivor på stränderna. Foto: Tanums kommun

Strömstads Tidning var först med att uppmärksamma föroreningen som bland annat drabbat Tjurpannans naturreservat. Under måndagen har kommunens räddningstjänst varit ute för att påbörja saneringen och inom ett par dagar hoppas Tanums kommun få svar på vad föroreningen består av.