Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pojkarna ifrågasätts av myndigheterna

De utvisningshotade pojkarna ifrågasätts av Migrationsverket. Myndigheten skriver att pojkarna som läggs in på slutenpsykvårdsavdelning manipulerar, visar DN:s granskning.

DN har granskat de 62 ärenden som Migrationsverket i Malmö har lämnat över till gränspolisen.

I flera av besluten skriver Migrationsverkets handläggare att de afghanska pojkarna ”har lagt in sig på Bup” för att förhindra utvisningen.

Det låter som att ni menar att pojkarna simulerar och missbrukar psykvården?

– Jag tycker inte att de här formuleringarna är okej. Jag kan inte försvara dem. Jag förstår att du tolkar det som att vi anser att personerna manipulerar, säger Anna Wessel, enhetschef på Migrationsverket i Malmö.

Anna Wessel tillträdde sin tjänst i maj.

– Det har funnits ledarskapsproblem, och därför är jag här nu. Kompetensutvecklingen hos vissa handläggare brister. Vi har ett åtgärdsprogram.

Jargongen tyder på att handläggarna inte tar pojkarnas mående på allvar. Finns det inte risk att det påverkar handläggningen?

– Jag har arbetat länge på Migrationsverket och har hört olyckliga jargonger vid olika tillfällen. I de här fallen handlar det enbart om att handläggarna är dåliga på att formulera sig, men det har inte drabbat personerna det handlar om.

Ofta motiverar ni tvångsmedel vid utvisningen med att ungdomen är inlagd på psykiatrisk slutenvård eller har varit det. Är det lämpligt att både avbryta vården och trappa upp åtgärderna mot den minderårige i ett sådant läge?

– Vårt uppdrag är att se till att de här personerna lämnar landet. Det är tungt och svårt, men de kan ju få fortsatt vård i Italien.

Polisen har aldrig tidigare träffat personen. Om ni skriver att någon ”har lagt in sig på Bup” ger ni även polisen som ska hantera utvisningen uppfattningen att personen manipulerar.

– Vi ska inte skriva så, säger Anna Wessel.

Normalt är det Migrationsverket som handhar utvisningar, det är först när ett ärende lämnas över till polisen som tvångsmedel kan tas till. Gränspolisen har kort tid på sig att utvisa pojkarna. Enligt Dublinförordningen ska det ske inom ett halvår. När pojkarna läggs in på barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, är tidsfristen ofta på väg att gå ut. Björn Axel Johansson är överläkare inom Bups slutenvård i Skåne:

– Självskadebeteende är vanligt bland de ensamkommande flyktingbarnen. Deras desperation är djup. Gränspolisens och barnpsykiatrins uppdrag förefaller ibland vara krafter som verkar mot varandra. Polisen skall genomföra utvisningen innan tidsgränsen för mottagarlandets ”accept” går ut. Samtidigt är det svårt att behandla en patient när polisen samtidigt trycker på.

Sedan gränspolisen grep och utvisade en pojke som var på permission från avdelningen har Bup och gränspolisen inlett en dialog.

– Nu visar polisen större förståelse, säger Björn Axel Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.