Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pojkarnas mamma: Jag tror inte mina söner dödade Kevin

Foto: Eva Tedesjö

Föräldrarna till de två små pojkar som 1998 anklagades för att ha dödat 4-årige Kevin berättar för SVT om fallet – att de tvivlat på att sönerna verkligen gjort det, och aldrig fått något erkännande. Samtidigt berättar Kevins pappa om smärtan när allt ifrågasätts igen.

Som DN avslöjade förra veckan riktas nu kraftig kritik mot polisens och åklagarens arbete under utredning av mordet på Kevin för 19 år sedan. Slutsatsen att det var två små pojkar, bara fem och sju år gamla, som var skyldiga till dådet kom efter ett stort antal pressande förhör med barnen, och efter att den ifrågasatte psyklogen Sven Å Christianson drivit på utredarna.

Barnen fick aldrig någon advokat, och vid många av förhören, minst 31 stycken, fick barnens föräldrar inte vara med.

Enligt polisen erkände pojkarna på förundersökningsledaren Rolf Sandbergs kontor, den 26 oktober 1998. Men erkännandet spelades aldrig in, vare sig med bandspelare eller videokamera. Däremot fanns mamman och styvmamman i rummet, enligt förundersökningen som DN tagit del av. 

Nu framkommer nya uppgifter i SVT:s Dokument inifrån, där pojkarnas föräldrar menar att de inte varit med om något erkännade.

Föräldrarna tvivlar på pojkarnas skuld, även om de accepterade polisens beskrivning av det som inträffade.

De ifrågasätter också bristen på teknisk bevisning, enligt SVT.

– Båda barnen har ju levt med en känsla som de har satt ord på till mig på olika sätt. ”Jag får inte ihop det här, det kan inte ha varit så här, varför blev det så här mamma”, de orden har etsat sig fast. Vad var det egentligen som hände? säger mamman till SVT.

Hon tror inte att hennes söner dödade Kevin.

– Jag vet inte, men nej, jag tror inte det. Jag har nog aldrig fått svart på vitt att det är så här, men jag har hela tiden levt utifrån att det är fastställt att det är så.

Pappan tror inte att det finns ett direkt erkännande från barnen, där de svarar ”ja det är vi som har gjort det”.

– Det förhöret har inte jag hört, läst eller sett någonstans.

För den mördade Kevins pappa innebär kritiken mot utredningen att alla sår rivs upp och alla minnen kommer tillbaka, berättar han för SVT.

– Jag har förlitat mig på en sanning om händelsen och försökt gå vidare. Nu är jag tillbaka på ruta ett igen. Det är svårt att uttrycka i ord, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.