Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pojke åtalas för sexuellt ofredande under festivalen i Stockholm

En 15-årig pojke åtalas nu för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor på We are Sthlm i somras. Enligt åklagaren ska pojken ha tafsat på den ena flickan och slagit den andra i huvudet när hon försökte ingripa.

Skymningen hade lagt sig över Kungsträdgården och flickorna och deras kompisgäng sökte sig in i havet av dansande människor. Det var festivalens första kväll och tusentals tonåringar hade samlats framför musikscenerna.

Läs också: Polisen mörkade övergreppen under festivalen

Flickorna hamnade intill några pojkar som dansade i en ring. Pojkarna tog tag i en av dem och drog in henne i ringen. Först trodde hon att de ville dansa, men snart kände flickan hårdhänta tag på sin kropp. En kille stod bakom henne och tafsade på brösten, magen och rumpan.

När pojken försökte trycka ner sina händer i flickans byxor skrek hon och försökte komma loss. Pojkens vänner ska inte ha gjort någonting för att hjälpa henne, men en av de andra flickorna såg vad som hände och puttade bort pojken. Då vände han sig mot henne och slog, enligt åtalet, ett knytnävsslag mot hennes öga.

Inte heller nu ska de andra pojkarna ha ingripit.

”De stod där och skrattade”, säger den misshandlade flickan.

Tack vare ett par ordningsvakter kunde pojken, som är folkbokförd i västra Stockholm och går i skolan där, gripas. Nu åtalas han alltså vid Stockholms tingsrätt, men själv säger han sig ha blivit felaktigt utpekad.

Förhören med den ofredade flickan visar att händelsen har satt spår.

”Det har hänt några gånger i skolan att jag blivit ledsen och rädd, det har varit vid tillfällen när man tagit upp ämnen som våldtäkt och andra saker och då har jag blivit skakig och inte kunna sluta gråta”, säger hon till polisen.

Rikspolischef Dan Eliasson: Vi måste gå till botten med det här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.