Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pojke döms för kränkningar på Instagram

En 16-årig pojke döms till 50 timmars ungdomstjänst för att med text och bild ha kränkt en jämnårig på det sociala mediet Instagram.

Pojken ska också betala 10.000 kronor i skadestånd till offret, skriver lokala medier.

16-åringen döms också för att ha hotat rektorn på den skola han var elev på. Hotet ska ha skett i samband med att 16-åringen fick reda på att han skulle stängas av efter att ha spridit de kränkande uppgifterna på nätet.

Det är inte första gången unga döms för kränkningar på nätet. I juni i år dömde tingsrätten i Göteborg två tonårsflickor för grovt förtal i det uppmärksammade Instagram-målet.

Flickorna dömdes efter många polisanmälningar om kränkningar och sexuella påståenden om andra unga.

Reaktionerna kring spridningen var stark och ledde till protester vid två gymnasieskolor i december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.