Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pojke slipper betala Trygg-Hansa

En autistisk, omyndig pojke i Malmö blev efter en dom i hovrätten skyldig Trygg-Hansa nästan 900.000 kronor. Bolaget efterskänker nu skulden trots att han processade för att få ersättning för sin autism, och förlorade.

Pojkens föräldrar förlorade även i tingsrätten och därmed blev pojken skyldig att betala försäkringsbolagets rättegångskostnader på totalt 893.000 kronor.

Domen i hovrätten kom på fredagen och redan på eftermiddagen meddelade försäkringsbolaget att det inte kommer att krävas någon ersättning.

– Det är ett unikt ärende. För oss var det viktigt att få sakfrågan prövad. Det har vi nu fått och det visar att vi har rätt i vår bedömning. Vi har aldrig sagt att vi skulle kräva pengarna i det är ärendet, säger Björn Sporrong, ansvarig för Trygg-Hansas barn-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar till TT.

Ett stort antal expertvittnen har flugits till Sverige för att medverka i det medicinskt komplicerade målet. Föräldrarna menade att pojkens autism kan ha orsakats av vaccin mot difteri, stelkramp och polio, eller annan miljöpåverkan. Försäkringsbolaget hävdade att autismen var medfödd och därmed skulle ett undantag i försäkringsreglerna tillämpas som gör att han blir utan ersättning.

Hovrätten skriver med hänvisning till de expertvittnen som hörts i målet att det inte finns några vetenskapliga bevis för ett samband mellan autism och det slags vaccinationer pojken fått.

Hovrättsassessor Boel Havelius, en av tre domare i målet, kallar själv domen uppseendeväckande.

– Det är ganska uppseendeväckande. Det blir så väldigt tragiska konsekvenser i det här fallet när det har varit fråga om så stora rättegångskostnader.

Det sade hon till TT innan beskedet om att pojken slipper betala kom.

Föräldrar har enligt föräldrabalken inte rätt att ta upp lån i ett barns namn, utan att ha tillstånd från överförmyndaren. Föräldrar har inte heller rätt att vidta rättshandlingar som innebär att deras barn sätts i skuld. Men det innebär inte ett generellt förbud mot att sätta i gång en rättsprocess i barnets namn, framhåller hovrättsrådet.

– Att processa är inte i sig en handling som innebär att någon sätts i skuld. Det beror på utgången, säger Boel Havelius.

Föräldrarna ångrar trots allt inte att de drivit den utdragna rättsprocessen, sade de innan beskedet från försäkringsbolaget kom.

– Nej, man vill ju få rätt för sitt barn, sade mamman.

Föräldrarna hoppas att domen ska leda till en debatt om rättshjälp i Sverige. De pekar på privatpersoners sårbarhet när de ska processa mot bolag.

– Svenska folket fattar inte att de inte är skyddade, sade mamman.

Bakgrund: Livslångt funktionshinder

Autism är ett livslångt funktionshinder, som ofta förekommer tillsammans med förståndshandikapp. I diagnosen ingår begränsad förmåga till kontakt och kommunikation med omgivningen samt begränsningar i fantasi, beteenden och intressen.

Årligen föds cirka 100 barn med autism i Sverige, oftast pojkar. Bland orsaker som nämns finns kromosomstörningar, fosterinfektioner och biokemisk obalans i hjärnan.

En artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet på 1990-talet av den brittiske forskaren Andrew Wakefield fick stort genomslag och ledde till en kraftig nedgång i antalet vaccinationer världen över. Wakefield skrev om ett möjligt samband mellan autism och så kallat MPR-vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund.

Rönen har sedan dess tillbakavisats i flera studier. År 2004 tog The Lancet det ovanliga steget att dra tillbaka artikeln, be om ursäkt för att den publicerats och ifrågasätta Andrew Wakefields trovärdighet.

Frågan om samband mellan autism och vaccin har varit aktuell i några rättegångar i Danmark. I ett mål 2000 fick en pojke statlig ersättning för vaccinationsskada, i två andra mål tillbakavisades kraven.

(TT)
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.