Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/pojken-som-skadades-i-olyckan-i-abisko-har-avlidit/

Sverige

Pojken som skadades i olyckan i Abisko har avlidit

Pojken som vårdades för livshotande skador efter fjällolyckan i Abisko har nu avlidit på Universitetssjukhuset i Tromsö rapporterar SVT Norrbotten.  

Rätta artikel

Den andra eleven som vårdats på Gällivare sjukhus mår efter omständigheterna bra och är nu tillbaka i Kiruna. 

Skolan skriver på sin hemsida: ”Vi har fått besked om att den elev som varit allvarligt skadad efter olyckan i tisdags har avlidit på sjukhuset i Tromsö. Alla våra tankar går just nu i första hand till den drabbade familjen.” 

Det var i tisdags som skolklassen från Kiruna kommun var på skidtur längs Kungsleden i Abisko. Några av eleverna färdades intill en jokk när isen gav vika. Två av högstadieeleverna fick en våg av vatten och is över sig.

Båda tonårspojkarna fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter föras. Pojken som blev förd till Universitetssjukhuset i Tromsö har sedan i tisdags vårdats för livshotande skador. 

Skolan kommer att hålla öppet under kvällen rapporterar SVT Norrbotten. 

En stor räddningsinsats med styrkor från både Sverige och Norge inleddes efter olyckan i tisdags. Enligt polisen befann sig ytterligare sex personer i närheten av olyckan. De ska inte ha varit i vattnet men fick hämtas med räddningshelikopter till Abisko.

Enligt skolans hemsida var tolv elever och tre lärare med på skidturen. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka eftersom den inträffade under skoltid. 

SVT Norrbotten rapporterade i onsdags om att olyckan kommer att utredas av åklagare som ett arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket kommer också att utreda händelsen, enligt åklagaren.