Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Pokerspel på HD:s bord

Det är slumpen och inte skickligheten som avgör om man vinner i pokerspel. Det hävdade Riksåklagaren i ett ovanligt mål som inleddes i Högsta domstolen (HD) på tisdagen.

För första gången på 40 år ska juristerna i HD svara på frågan om det är slumpen eller spelarens skicklighet som avgör utgången i ett pokerspel. Den här gången gäller det spelformen texas holdem som kom till Sverige på 1970-talet. Förhandlingen följs med stort intresse av landets alla spelfantaster.

Det är en svår balansgång för HD eftersom båda parter är överens om att både tur och skicklighet har betydelse för utgången av pokerspel.

Byråchefen Hedvig Trost, som företräder Riksåklagaren (RÅ), sade i rätten att poker är ett spel där utgången till väsentlig del beror på slumpen.

– Poker är ett äventyrligt spel som är beroende av slumpen och därför omfattas av dobblerilagen, underströk hon.

Trost pekade på flera tidigare domar, bland annat i Danmark, där poker bedöms vara ett spel där slumpen styr utgången.

De sex advokater som företräder de inblandade i målet hävdade samstämmigt att det är skickligheten som avgör och svarar för uppåt 70 procent av ett framgångsrikt spel.

– Vitsen med att spela poker är att utnyttja sin skicklighet, sade advokat Henrik Olsson Lilja.

Han framhöll att kunskaper i matematik är en viktig egenskap för den som spelar poker. För att visa skicklighetens stora betydelse har advokaterna kallat flera experter, bland annat en matematiker, till HD som sakkunniga.

Bakgrunden till förhandlingen är en pokertävling i Grebbestad 2007 som slutade med att arrangörerna åtalades och dömdes för grovt dobbleri. Domen överklagades. Hovrätten för västra Sverige kom fram till att turneringen var så stor att skickligheten kom att betyda mer än slumpen och friade männen från anklagelserna.

Riksåklagaren överklagade domen till HD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.