Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Pokerspelande robotar till domstol

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Åklagare vill för första gången pröva om det är olagligt att ta datorprogram till hjälp när man spelar poker om pengar, rapporterar SVT. Svenska Spel har polisanmält 15 personer som misstänks för brott.

– Fusk är ju inte ett brottsbalksbrott utan den juridiska etiketten är grovt bedrägeri. Och det här, såvitt jag vet, första gången som det här prövas rättsligt, säger Henrik Olin, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, till SVT.

Det handlar om så kallade pokerbotar som 15 personer misstänks ha använt online mot flera tusen av de cirka 90.000 pokerspelarna på Svenska Spel. Pokerbotarna är matematiska program utrustade med sofistikerade egenskaper som gör att de uppfattas som människor.

Pokerbotar kan chatta med medspelare och även ge intryck av att göra spelavbrott för att gå på toaletten och andra mänskligt vardagliga saker. Bland de misstänkta finns fem huvudmän från Stockholm, Uppsala och Östergötland. Samtliga är avstängda på Svenska Spel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.