Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polis-anmaler-300-svenska-is-anhangare/

Sverige

Polis anmäler 300 svenska IS-anhängare

Ulf Boström under Demokraternas valvaka i Göteborg 2018. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgspolisen Ulf Boström har anmält de 300 svenska islamistiska extremister som Säpo har registrerat. Han menar att det finns stöd i befintliga lagar att lagföra dem. 

– Sverige måste lyfta på varenda juridisk sten för att lagföra dessa individer, säger Ulf Boström.

”Om det som anges i anmälan ger anledning att anta att ett konkret brott har begåtts ska förundersökning inledas”, säger Åklagarmyndigheten i ett mejlsvar.

Sedan 2012 har ungefär 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten eller andra liknande grupperingar i Syrien och i Irak, enligt Säkerhetspolisen. 

I Sverige har ett fåtal personer dömts till terrorbrott, men det har varit svårt att åtala svenskar som har begått terrorbrott i Syrien och Irak. 

Nu anmäler integrationspolisen Ulf Boström de 300 registrerade IS-anhängarna till Riksåklagarens kansli och även till rikspolischefen för medhjälp till mord. 

DN har tagit del av anmälan där Boström skriver att de 300 IS-resenärerna har begått brott enligt 3, 4 och 6 kapitlen i brottsbalken. 

– Det vi anmäler först och främst är att man inte får medverka på ett sådant sätt till en brottslig handling, så att det med råd och dåd blir medhjälp. Därför anmäler vi alla dem som står på Säpos lista, säger Ulf Boström.

Bakom anmälan står även Jan Hägglund, som är gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå kommunfullmäktige, Edward Nordén, som är rättspolitisk talesperson för det konservativa Medborgerlig samling, och terrorforskaren Magnus Norell. De anmäler som privatpersoner, enligt Boström.

Boström tror att de som har anslutit sig till IS måste ha varit medvetna om vilket slags organisation IS är.

Drygt hälften av de 300 IS-anhängarna har återvänt till Sverige, enligt Säpo.

– Inte en enda av dessa 150 har rapporterat om vilka brott de varit utsatta för. Det talar för att de har varit där av egen fri vilja, säger Ulf Boström. 

I anmälan står det att målsägandena vill vara anonyma eftersom de känner sig hotade även i Sverige.

– Som integrationspolis har jag träffat flera av IS offer och många vågar inte säga något, för de kan ju bo grannar med människor som har liknande sympatier som Islamiska staten har, säger Ulf Boström och tillägger att han kommer att komplettera anmälan med åtta anonyma berättelser från offer i Sverige. 

Varför kommer det här nu? 

– Sverige måste lyfta på varenda juridisk sten, och eftersom ingen har anmält dem ser jag ingen annan möjlighet än att vi gör den här anmälan.

Marie Lind Thomsen, biträdande chef på Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, svarar via mejl på DN:s frågor om vad anmälan kan leda till.

Lind Thomsen bekräftar att man kan inleda förundersökning och lagföra personer som begått brott utomlands om de misstänkta är svenska medborgare eller befinner sig i Sverige.

Hon framhåller också att man sedan 2015 har en förundersökning gällande övergrepp i först Syrien och senare även Irak.

Angående den aktuella anmälan säger hon: ”Om det som anges i anmälan ger anledning att anta att ett konkret brott har begåtts ska förundersökning inledas (med vissa undantag som framgår av lagen) och åtgärder vidtas för att utreda om brott har begåtts och åtal ska väckas.”

”Om anmälan inte ger anledning att anta att brott har begåtts kan åklagare och polis vidta vissa åtgärder för att undersöka om det ska inledas förundersökning eller inte. Här är det samma regler som gäller oavsett om det är ett brott i Sverige eller i IS-kontrollerade områden.”

För juridiken har de fyra anmälarna konsulterat den tidigare domaren Krister Thelin.

Thelin skrev i våras en debattartikel om IS-resenärerna, där han menade att vi i stället för att inrätta nya domstolar borde fokusera på vad som kan göras inom gällande rätt.

Thelin har läst anmälan och stöder det den framför.

– Det finns vad jag förstår rätt omfattande dokumentation av de mest fasansfulla brott som IS begått, säger han.

– Det blir nu ett mödosamt arbete att koppla ihop våra 300 låt oss säga inhemska terrorister med den dokumentation som finns om övergrepp. Det gäller att i geografin knyta dessa individer till var brott har begåtts.

– Frågan är hur många av dem man kan koppla, men varje individ är en framgång. Det är bättre att göra något än inget, säger Krister Thelin.

De lagrum man valt att hänvisa till är de rätta, enligt Thelin: dels brottsbalkens paragrafer om uppenbara brott mot person, dels lagar om särskilda brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Den senare brottskategorin är Krister Thelin väl insatt i eftersom han under fem år var domare i krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien. Han har också varit ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Det var aldrig aktuellt att Thelin skulle vara en av undertecknarna av anmälan.

– Nej, men jag tycker saken är viktig.

– Den springande punkten är om det finns tillräckligt material för att inleda förundersökning, och om inte: hur kan vi agera för att få fram tillräckligt material?

Är du kritisk mot svensk polis och åklagare i den här frågan?

– Jag vill inte vara kritisk, för jag vet inte vad som pågår. Men för den upplysta allmänheten verkar det inte som om det pågår så mycket aktivitet.

– En sådan här anmälan kan vara en katalysator, en kraftfull påminnelse, säger Krister Thelin.

Fotnot: Ulf Boström är ledamot i Göteborgspartiet Demokraternas styrelse.