Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polis kan ha sprängt liga som sålde tv-abonnemang

Foto: Andy Wong/AP

Polisen kan ha sprängt en av Sveriges hittills största ligor som ägnat sig åt så kallad ”card sharing”. Fyra personer anhölls på onsdagen – misstänkta för att ha sålt avkodade abonnemang till hundratals betal-tv-kanaler.

– De har tjänat stora pengar, säger Paul Pintér, nationell samordnare på Noa, polisens operativa avdelnings immaterialrättsgrupp.

Det var efter en anmälan från branschorganisationen Nordic Content Protection, NCP, som polisen fick upp ögonen för de fyra personer som greps och anhölls på onsdagen. Innan tillslaget hade man spårat och kartlagt ip-adresser till servrar som använts på fem olika adresser i Norrköping.

– Det här handlar inte om några nybörjare. Min bedömning är att de hållit på ett bra tag. Det gjordes en hel del beslag som nu ska undersökas av it-forensiker, säger Paul Pintér.

De fyra personer som nu har anhållits misstänks ha haft tusentals kunder i sitt nätverk. Enkelt uttryckt går det till så att huvudmännen skaffar sig några lagliga abonnemang till det totala utbudet hos några av de stora leverantörerna av tv – så som Telia, Comhem och Viasat.

Med hjälp av en programvara som installeras i en server skickas sedan lösenordskoden ut till de boxar som kunderna i nätverket har hemma – och vips så har de tillgång till hundratals betal-tv-kanaler.

– Den som går med i nätverket betalar mellan 2.000 och 3.000 kronor per år för en tjänst som egentligen kostar upp emot 1.000 kronor i månaden. För dem som säljer ut lösenorden är det snabba, enkla och i det här fallet stora pengar, säger Paul Pintér.

De nu anhållna misstänks nu för såväl brott mot avkodningslagen som för grovt penningtvättsbrott. Om de anhållna drivit något bolag för att dölja den olagliga försäljningen av de avkodade tv-kanalerna vill Inte Paul Pintér gå in på i nuläget.

– Det är olagligt båda att sälja och köpa tjänsten, det första kan ge fängelsestraff upp till två år, det senare kan rendera i bötesbrott för de tusentals kunder som männen haft i sitt nätverk, fortsätter han.

Förra året utdömde hovrätten ett skadestånd på 450.000 kronor till Canal Digital och Viasat som bedömdes ha gått miste om de inkomsterna då en Landskronabo ägnat sig åt samma aktivitet. I det fallet kunde man dock inte visa att landskronabon tjänat några pengar på att avkoda tv-sändningarna. Förutom skadeståndet dömdes han till villkorlig dom och dagsböter.

Det nu aktuella fallet bedöms vara av en helt annan dignitet. Förundersökningen leds av kammaråklagare Annika Somp på Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

– Vi kommer göra ytterligare utredningar och tillslag i närtid. Det relativt nya nu handlar ju om ip-tv – något som är ännu enklare att avkoda och sälja svart, konstaterar Paul Pintér.

Ip-tv är television som distribueras direkt över bredbandnätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.