Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polis-om-upploppet-i-goteborg-personerna-kastade-kiss/

Sverige

Polis om upploppet i Göteborg: ”Personerna kastade kiss”

I samband med förra helgens Black lives matter-demonstration i Göteborg gick närmare 100 personer till attack mot polis och andra som befann sig i närheten. 

”Vi väntade på förstärkning som aldrig kom”, skriver en polis i en anmälan där det beskrivs hur stenar och urin kastades mot polisen.

Det var den 7 juni som en demonstration mot polisvåld och rasism urartade sedan en grupp yngre män som inte hade med demonstrationen att göra tog över den.

Flera hundra personer var på väg genom Göteborgs centrala delar bland annat upp mot Götaplatsen då mellan 50 och 100 personer senare gick till attack mot polisen och polisfordon, bland annat med stenar. Butiker i gallerian Arkaden utsattes för skadegörelse och flera skyltfönster krossades.

Nu beskriver flera poliser i tre så kallade tillbudsanmälningar, som gjorts tillgängliga av nyhetsbyrån Siren, hur de attackerades på ett mycket våldsamt sätt. En av dem konstaterar att han och kollegorna till en början arbetade utan någon som helst skyddsutrustning:

”Vi följde demonstrationen som var relativ lugn till en början men som slutade med våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse. Flera personer som inte var där för demonstrationen började attackerad mig och min grupp och där alla i gruppen fick ta emot sparkar, slag och knuffar. Personerna kastade även kiss, stenar och andra föremål på oss. Vi gick direkt ut med att vi var i underläge och väntade på förstärkning som aldrig kom. När två av mina kollegor fick rejäla smällar mot huvudet så kunde vi tillslut dra oss ur och ’fly’ i fordonet. Vi fick även ta med oss en frilansande fotograf som hade blivit ordentligt misshandlad av personerna.”

Senare utsattes polisernas fordon för vad anmälaren kallar för ”massiv stenkastning”.

Göteborgspolisens presstalesperson Thomas Fuxborg konstaterade efteråt att de våldsamma personerna inte hade med själva demonstrationen att göra:

– Det rör sig om en grupp yngre män som inte hade med själva demonstrationen att göra utan enbart verkar ha varit ute efter att ställa till med bråk och skadegörelse, sa han.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt