Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polis sköt ihjäl man

En man i 65-årsåldern avled efter att ha blivit skjuten av polis i förmiddags i samband med ett gripande i Partille utanför Göteborg. Polisen uppger att mannen gick till attack med kniv och spjut. ”Patrullen kände sig tvingad att avlossa verkanseld”, säger pressinformatör Peter Adlersson.

Klockan 09.53 fick polisen larm om att en man hade hotat personalen på köpcentret Allum i Partille. När patrullen kom dit för att hämta in mannen till förhör fanns han inte längre kvar och poliserna beslutade sig för att söka upp honom i hans hem. 

– Han var aktuell vid ett ingripande på samma hemadress redan i torsdags. Då greps han för olaga hot sedan han hade hotat poliser med spjut och knivar, men släpptes senare. I samband med det gripandet sköts det varningsskott, säger Peter Adlersson på polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland. 

Även i det fallet ska mannen ha hotat personer på köpcentret. 

När flera patruller och piketens insatsstyrka anlände till bostaden vid 11.30-tiden på lördagen befann sig mannen på balkongen. 

– Han hotade med spjut och kniv, och slängde smällare mot poliserna. 

I lägenheten fanns även en äldre kvinna och mannens vuxna dotter, som enligt polisen kände sig hotade och ville lämna lägenheten. 

Sammanlagt fanns upp emot ett tiotal poliser på plats. Länskommunikationscentralen uppger att poliserna försökte prata med mannen och få honom att komma ut. I samband med att kvinnan försökte lämna lägenheten kom mannen efter – då klev piketpolisen emellan.

– Hack i häl kom mannen som gick till attack mot poliserna med kniv och spjut. En polisman knivskars i handen när han försökte avvärja attacken. Patrullen kände sig tvingad att avlossa verkanseld mot mannen. 

Det var den knivskurne polismannen som sköt. Mannen i 65-årsåldern blev träffad av minst ett skott, det är oklart hur många som avlossades. 

– Det är för tidigt att säga. Det får den tekniska undersökningen och förhören visa. Jag kan inte gå in på var mannen blev träffad. 

En ambulans var redan på plats vid skottlossningen och förde mannen till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset uppgav vid 13.15-tiden att mannen hade dött.

– Han är avliden, säger Sofia Lindqvist på Sahlgrenska sjukhusets presstjänst. 

Sjukhuset vill inte gå in på några detaljer om när mannen förklarades död eller vilka vårdinsatser som sattes in.

Lägenheten är avspärrad, polisen genomför en teknisk undersökning och håller förhör med alla inblandade. 

Den skurne polismannen har lämnat sjukhuset. 

Mannen i 65-årsåldern var misstänkt för olaga hot. Skottlossningen kommer nu att utredas av Riksenheten för polismål. 

– Alla polismän på plats ska höras och alla andra på plats, och kvinnan i lägenheten. Det ska göras teknisk undersökning för att se om det avlossats ett eller två skott, det är frågor som jag inte har svar på. Det är en bild som vi måste få fram i lugn och ro, sade Peter Adlersson efter att den skjutne avlidit.

Poliserna som var inblandade i händelsen kommer att tas ur tjänst och tas om hand.

Polismästare Robert Karlsson, chef för länsordningspolisen i västra Götaland, säger att han bedömer att mannen sköts på mycket nära håll.

– Det var inget distansskott, säger han. 

Hade ni kunnat göra något annorlunda? 

– Det finns alltid möjlighet att göra saker och ting annorlunda, men jag vet inte om utgången hade blivit annorlunda. Det är en jättesvår situation och jättetragiskt att den slutar på det här sättet, säger Robert Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.