Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polis-skot-pojke-utredning-nedlagd/

Sverige

Polis sköt pojke – utredning nedlagd

Utredningen mot den polis som sköt en pojke i benet i Haparanda förra året läggs ned, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Rätta artikel

Det var i december som den 15-årige pojken blev skjuten i benet av en polis då han ska ha gått mot polispatrullen med en trädgårdsspade. I samband med händelsen skadades även en polis.

Enligt chefsåklagaren Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren, som hanterar misstankar om brott av poliser, lades utredningen ned då hennes bedömning var att det handlade om en nödvärnssituation. Då är det inte fel av en polis att skjuta, uppger Lena Kastlund.

Pojkens målsägarbiträde Frida Karlsson håller inte med.

– Jag tycker att det borde ha gjorts en mer noggrann utredning, då skottet enligt 15-åringen kom bakifrån när han var på väg ut ur lokalen, säger hon till SVT.

Lena Kastlund säger att det är svårt att avgöra hur händelsen gick till.

– Exakt vad som hände är svårt att avgöra då skottet sköts i samband med tumult på platsen och enligt pojkens kläder gick inte skottet in rakt bakifrån, säger hon.

Ämnen i den här artikeln:

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt