Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polis slog sin fru – får behålla jobbet på grund av otrohet

En polis i Västra Götaland slog sin dåvarande fru när barnen var hemma. Men eftersom han nyligen fått veta att hustrun varit otrogen döms han för ringa misshandel och får behålla jobbet.

I april i år utdelade en polis slag mot sin dåvarande hustru i deras gemensamma hem. Ett slag med knuten näve träffade henne mot överkroppen och ledde till smärta och blåmärken.

Våldet ska ha ägt rum i närvaro av parets två minderåriga barn.

Om polismannen hade dömts för misshandel enligt normalgraden hade han inte fått behålla sitt jobb – men eftersom mannen nyligen fått veta att hans fru varit otrogen, anser tingsrätten att brottet föregåtts av en provokation.

”I rättspraxis har ofta slag med knuten näve bedömts som misshandel av normalgraden, särskilt om våldet utövats mot en närstående person i hemmet. När våldet föregåtts av provokation från målsäganden förekommer det emellertid att våldsutövningen bedöms som misshandel av ringa slag”, skriver rätten i sin dom.

Rätten finner ”visst stöd” av ett gammalt rättsfall där en allvarlig misshandel bedömdes som misshandel av normalgraden, ”bland annat beroende på att våldsutövningen hade föregåtts av provokation bestående i att målsäganden hade varit otrogen”.

Därför finner tingsrätten att polisens våldsutövning mot sin fru måste anses ha föregåtts av provokation, står det i domen.

Straffet blev dagsböter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.