Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polis varnar för aggressiv björn

En man blev attackerad av en björn under en promenad söder om Gävle på lördagens förmiddag. Han blev riven, biten och nu varnar polisen allmänheten för att gå ut i området.

Den 39-årige mannen var helt ensam då han, enligt egen uppgift, helt oprovocerat blev anfallen av en björn i Glamsen, ett skogsområde någon mil söder om Gävle. Den slog och bet mannen innan han kunde ta sig loss, springa därifrån och klättra upp i ett träd.

– Björnen var efter honom fram till trädet. Sedan lämnade björnen platsen. Då klättrade mannen ner, tog sig till hemmet och slog larm, säger Ulf Sundgren på Gävleborgspolisens länskommunikationscentral.

Gävleborgspolisen har skickat ut ett specialutbildat så kallat björneftersökssekipage till området. Man uppmanar samtidigt allmänheten att tills vidare inte ge sig ut i Glamsen eller på Gästrikeleden.

Skjuter ni för att döda?

– Ja, de kommer att avliva björnen. Det beslutet fattas av polismyndigheten och grundar sig i att den har skadat en människa och därmed utgör en fara för allmänheten. Nu inväntar vi bara en hundförare, sedan sätter vi igång, säger Sundgren vid klockan halv ett.

Enligt samordnaren Karl-Bertil Johansson deltar fyra björnjaktsekipage med jägare och hundar i sökningen. Skogsröjare har sett den här björnen flera gånger under de tre senaste veckorna, enligt Aftonbladets reporter på plats.

Den här tiden på året är björnarna ute och söker föda efter att precis ha lämnat sina iden, berättar Benny Gäfvert på Rovdjurscentret De 5 stora. Han spekulerar kring om det funnits ett älgkadaver i närheten av attackplatsen.

– De vill ju försvara sina byten. Ofta är det då skenattacker, de vill bara skrämma bort inkräktaren från bytet, säger han.

Ett annat tänkbart scenario är att det funnits björnungar i närheten.

– En björnhona försvarar sina ungar. Om mannen har kommit mellan en hona och hennes ungar kan hon se det som ett oerhört hot och gå till angrepp.

Enligt en rapport från det skandinaviska björnprojektet har 31 människor i Skandinavien attackerats av björnar från 1977 fram till våren 2012.

– Det är absolut inget naturlig beteende för en björn att gå till angrepp mot en människa. Det är ytterst ovanligt, konstaterar Benny Gäfvert.

Rovdjurscentret i Järvsö fick i mars i uppdrag av länsstyrelsen i Gävleborg att genomföra rovdjursskolor i Sandvikens kommun. Skälet var att länsstyrelsen uppfattat informationsbehovet i området som stort.

Mannen som attackerades fördes från Glamsen till sjukhus för att se om sina skador som inte var livshotande. Frun till den angripne mannen berättar för expressen.se att björnen kom ut från skogen och gick till attack direkt.

– Den kom från ingenstans och gick på honom, säger hon till tidningen.

Björnen ska ha rivit mannen på rygg, vader, bakben och armar innan den började bitas.

– Det är mest rivsår och något bett här och där, säger frun till expressen.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.