Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polis ville inte ta upp anmälan om ofredande

En kvinna ville anmäla sin granne för ofredande, efter att han gjort närmanden mot hennes 14-åriga dotter. ”Han är ju jättetrevlig. Inte tror jag sådant om honom”, svarade polisen hon vände sig till, som nu riskerar en varning.

En kvinna i Haparanda ville anmäla att en granne gjort närmanden mot hennes 14-åriga dotter, men polismannen hon talade med övertalade henne att försöka prata med grannen i stället.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon förklarade för polisen, som har lång erfarenhet i yrket, att hon ville göra en anmälan, men att han sa att han inte hade tid att ta emot den och att han inte ville titta på de sms gällande ofredandet som fanns i dotterns mobiltelefon.

När de var på väg att lämna polisstationen frågade polisen efter namnet på grannen. Kvinnan berättade det varpå polisen enligt hennes utsago svarade ”Ja, men han, jag känner ju honom, han är ju jättetrevlig. Inte tror jag sådant om honom.”

Morgonen därefter ringde polisen hem till kvinnan och talade med hennes make. Enligt egen utsago gjorde han detta eftersom han har större tillit till honom än till kvinnan. Under samtalet fick polisen veta att familjen senare kvällen före hade valt att anmäla ofredandet till polisens kontaktcenter via telefon.

Polisen säger i förhör att han gjorde bedömningen att det inte var fråga om något brott som gick under allmänt åtal och att de därför borde konfrontera den utpekade personen själva i stället. Han säger också att det var stressigt på stationen och mitt under semestertider.

Polisen anmäldes för tjänstefel, men förundersökningen lades ner eftersom åklagare bedömde brottet som ringa.

Polisregion nord anser däremot att beslutet att inte ta upp anmälan bör rendera i en varning, skriver regionen i en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.