Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polischef: Gatstenar och ammoniak mot ridande polis

Vi kan inte vara nöjda när människor kommer till skada under en polisiär insats. Men vår personal var hårt ansatt på Limhamns torg, då både gatstenar och ammoniak slängdes mot oss, säger Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef under under lördagens insats, till DN.

Det har gått ett antal timmar sedan Svenskarnas partis möte i Malmö avslutades och motdemonstranterna skingrades. Håkan Jarborg Eriksson beklagar att människor skadades när polishästar trängde in mot gruppen av demonstranter som vägrade åtlyda ordern om att lämna det avspärrade området.

– Nu har jag inte det exakta skeendet klart för mig, men det var våldsamt upplopp och vid fyra eller fem tillfällen gick polisrytteriet in för att skingra demonstranterna på Linnégatan. Vid sista tillfället flyttade inte alla på sig, konstaterar Jarborg Eriksson.

Då blev personer nertrampade, obehagliga scener utspelades, blodspår dröjde kvar.

– Enligt vår uppfattning var det väldigt ansträngt under en 30 minuter lång period. Demonstranter bröt upp gatsten vid församlingshemmet intill som kastades mot polisrytteriet, liksom ammoniak.

Han påpekar att personer genom att bara uppehålla sig i ett område där ett våldsamt upplopp pågår riskerar att skadas.

Den som dröjer kvar, har han eller hon sig själv att skylla?

– Jag säger inte att man får skylla sig själv, men man har valet att gå därifrån, det är inte riskfritt att vara kvar. Polisen har rätt att använda våld. Däremot har vi aldrig för avsikt att skada människor, säger Håkan Jarborg Eriksson.

I och med att personer skadats under en polisinsats görs en anmälan till Riksenheten för polismål, som har att utreda dessa fall. Då kommer bland annat det proportionerliga i skeendet att bedömas – stod polisens insats i proportion till det hot som förelåg?

– Det som skedde vid Limhamns torg har filmats från helikopter, så vi kommer att kunna granska hur det utvecklades.

– I första skedet sades det att en person hade skadats allvarligt. Tack och lov vet vi nu att ingen blev det, information vi fått från sjukhushåll, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Vilka reaktioner får ni in från allmänheten i sådana här fall?

– Många upprörs över det sätt som insatsen utförts på, samtidigt som många andra upprörs över det våld från motdemonstranter som föregått händelsen.

Motdemonstranterna hade inte sökt tillstånd för sin aktion på lördagen. Svenskarnas parti hade däremot polistillstånd för sitt möte, och därmed rätt till skydd.

– Vi har aldrig nekat någon demonstrationstillstånd sedan 30 novembermanifestationerna i början av 90-talet. Jag uppmanar alla som vill demonstrera att söka tillstånd – och jag kan nästan på stående fot lova att alla som söker får tillstånd, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.