Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polischef-med-historiskt-uppdrag-vid-gransen/

SVERIGE

Polischef med historiskt uppdrag vid gränsen

Bild 1 av 11 Patrik Engström, gränspolischef med historiskt uppdrag.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 11 Öresundsbron.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 11 Som liten tvingade Patrik Engström sin mormor att delta i en lek där han letade skurkar på ett stort varuhus och beordrade att alla dörrar skulle stängas. Nu läser han en masters i kriminologi vid Cambridgeuniversitetet.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 11 Öresundsbron, den hårdbevakade vägen in i Sverige.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 11 På nyårsdagen 2015 blev Patrik Engström chef för gränspolissektionen.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 11 Patrik Engströms bakgrund är ovanlig i polishuset. ”Min barndom var på alla sätt trygg. Jag är uppvuxen i, eh, överklassmiljö. Två föräldrar, en mamma och en styvfar som kom väldigt tidigt in i bilden för mig. Äldst av fem hemmavarande syskon. Två styvsyskon. En stor skara kusiner.”
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 11 Muggen med sig själv som kinesisk kejsare har Patrik Engström fått av en kollega på Europol som han har jobbat tillsammans med mot kinesiska människosmugglare.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 11 Under hösten 2015 kom stora mängder flyktingar över Öresundsbron till Malmö. I dag, efter införda gränskontroller på Kastrup, är det ett litet fåtal som anländer till Hyllie station.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 11 I tonåren var Patrik Engström punkare. Han lyssnade på tidiga Ebba Grön, KSMB och Tant strul. I deras texter fanns ett samhällskritiskt budskap om utanförskap som slog rot. Tillsammans med två skolkamrater bildade han bandet Neutral. De hade en låt, ”Säpo, Säpo fascistlakejer”. Patrik Engström har berättat det när han har sökt jobb på Säpo: ”Jag tror att de ser utvecklingen från tonårsuppror till byråkrat.”
Foto: Anette Nantell
Bild 10 av 11 Patrik Engström.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 11 ”Det finns två saker som jag verkligen väldigt gärna vill ska framgå: Jag har inte gjort något själv. Mina kolleger har jobbat lika mycket som jag. Mitt jobb är otroligt soft i jämförelse med det alla i uniform på gatorna utför.”
Foto: Anette Nantell

Han blev chef för svensk polis största utmaning sedan andra världskriget. Vem är han? DN har träffat Patrik Engström – en orädd kommissarie med fuck you-kapital.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.