Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen avslöjade kassaskåpskupp – liga i Kalix misstänks för 89 brott

Polisen utredde en misshandel som hade skett i en lägenhet – och kunde därefter nysta upp en brottshärva där nu fem personer misstänks för 89 brott i Kalixtrakten. 

Bland annat misstänks de för en kassaskåpskupp där bortåt 60.000 kronor försvann.

Polisen kallades till en lägenhet i Kalixområdet på söndagen efter ett larm om att en man hade blivit kraftigt misshandlad. Fem personer – fyra män och en kvinna som alla är strax över 20 år – togs sedan med till förhör och misstänktes initialt för grov misshandel. 

I samband med att polisen ingrep i situationen stod det också successivt klart att de fem personerna hade varit inblandade i ett stort antal brott, vilket NSD var först med att rapportera om. 

– Då upptäcktes också stöldgodset i lägenheten, säger förundersökningsledaren Fredrik Sehlberg till DN. 

I lägenheten fanns ledtrådar som gjorde att de fem personerna kunde kopplas till en stor mängd brott. Enligt polisens webbplats är de fem personerna kända av polisen sedan tidigare och misstänks nu totalt för 89 olika brott. De flesta av brotten är dock av mindre allvarlig art.

– Det är ju det vi kallar vardagsbrott. Och då blir det ju lätt en hel del om man lägger ihop det, säger Fredrik Sehlberg. 

Ett av brotten de fem misstänks för är ett tidigare kassaskåpsinbrott där polisen tror att det har försvunnit någonstans mellan 40.000 och 60.000 kronor. Dessutom försvann mobiltelefoner och datorer vid det tillfället, berättar Fredrik Sehlberg. 

Tillslaget innebär också en stor vinst för både polisen och för brottslingarna, menar han vidare. 

– Det ger oss en chans att sänka ärendeskörden ordentligt, säger Fredrik Sehlberg och lägger till att det även är en chans för brottslingarna att bättra sig. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.