Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen backar om redovisning

Polisen medger att deras statistik inte ger helt rätt bild av antalet lösta brott. Nu ska Rikspolisstyrelsen se över hur siffrorna redovisas på hemsidan.

När ni skriver att uppklarningen ökat – ger inte det en bild av att polisen är mycket bättre än vad den egentligen är?

– Det fanns en ambition att redovisa att statistiken om uppklarning hade ökat. Den som skrivit det har inte förklarat att det är den tekniska uppklarningsdelen (brott som avskrivits, red anm.) som har ökat markant, säger Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen.

Försöker ni skönmåla resultatet?

– Jag har försökt kontrollera detta. Jag uppfattar inte det som att vi har försökt försköna siffrorna. Så här ser det ut och jag är den första att säga att vi aldrig ska manipulera siffror. Vi ska spegla det vi håller på med.

Varför skriver ni så?

– Beroende på vilken skribent som gör det, så gör man det så att det ska vara ett begrepp som är lätt att förstå. Du pekar på en positiv grej som vi måste kika på – hur vi förmedlar de olika delarna på vår egen hemsida.

Vad kommer ni att göra nu?

– Jag kommer att se till att sådana här siffror ska kvalitetssäkras fram­över. Siffrorna beskriver inte på vilket sätt de kommit fram. Det vi ska spegla är hela den klara bilden.

Varför ökar antalet avskrivna brott som räknas som uppklarade – alltså den tekniska uppklarningen?

– Jag vet inte. Vi bör göra en analys av grunderna för varför de blir tekniskt uppklarade. Jag kan konstatera att det inte är en korrekt redovisning att skriva 28 procent, eftersom man inte förklarar den.

Varför har det verkliga måttet – personuppklarningsprocent – varit stabilt de senaste åren?

– Vårt problem är att det har varit stabilt – på en för låg nivå. Vi vill ha upp den – det är det som är vårt syfte. Jag kan inte ge dig ett entydigt svar på den frågan, det går inte att hitta en enskild faktor till varför vi ligger kvar. Det är vår stora utmaning att öka personuppklarningsprocenten.

Har ni verkligen inte analyserat varför det varit stabilt?

– Vi är på väg dit. Vi försöker hitta orsaker och verkan – vad ger effekt? Vi har en ny utvärderingsenhet, vi jobbar mot universiteten och polismyndigheterna för att hitta delarna. Vi får erkänna att det inte är alldeles enkelt – men vi tror att vi kommer lyckas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.