Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-backar-omstridd-ansiktsigenkanning-har-anvants/

Sverige

Polisen backar: Omstridd ansiktsigenkänning har använts

Svensk polis har använt det mycket kontroversiella ansiktsprogrammet Clearview AI, som bygger på foton insamlade utan människors godkännande. Det uppger polisen i ett pressmeddelande på onsdagen. Så sent som i fredags förnekade polisen kännedom om detta efter DN:s frågor.

Clearview AI har skapat stor kontrovers i USA, eftersom det bygger på ansiktsigenkänning som jämförs med en jättelik bilddatabas med foton som har plockats från sociala medier, utan godkännande. Mjukvaran låter användare ladda upp en bild och snabbt få se vilka andra bilder av personen som finns. Över tre miljarder foton, insamlade från Facebook, Twitter och en mängd andra sajter, ingår i databasen.

Det har blivit mycket populärt bland brottsbekämpande myndigheter i USA, men har också använts av privata företag och till och med vissa individer. ”Det hemlighetsfulla företaget som kan göra slut på personlig integritet som vi känner den”, skrev New York Times i sin granskning av Clearview AI. 

Nu bekräftar polisen att det också har använts i Sverige. Enligt ett pressmeddelande har det ”använts under en kort testperiod av ett fåtal medarbetare inom Polismyndigheten”, utan att den obligatoriska konsekvensbedömningen har gjorts. 

Detta har nu anmälts som möjligt tjänstefel, skriver polisen.

Så sent som förra veckan förnekade polisen all kännedom om att Clearview AI skulle ha varit i bruk. ”Polismyndigheten har ingen kännedom om att Clearview AI och motsvarande externa tjänster för ansiktsigenkänning har använts inom verksamheten”, skrev Joanna Ljunggren, pressekreterare vid polisen efter en fråga från DN. ”Polismyndighetens dataskyddsombud har även lämnat en rekommendation om att denna typ av tjänster inte ska användas inom polisen”, heter det vidare.

DN har också begärt att ta del av alla fakturor från Clearview AI till polisen, men enligt myndigheten finns inga sådana.

Frågan blev aktuell sedan nyhetssajten Buzzfeed hade fått insyn i en läckt kundlista från Clearview AI, där det bland annat framgick att svenska myndigheter fanns med. Det fick Datainspektionen att inleda en tillsyn mot svenska myndigheter för att få veta om de har använt den omstridda mjukvaran.