Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen backar – pekade ut ensamkommande efter sexövergrepp på festival

Foto: Putte i parken

Polisen i Värmland backar från påståendet att en grupp ensamkommande pojkar låg bakom helgens sexuella ofredanden under festivalen Putte i parken. Det rapporterar SR Ekot. Liksom DN tidigare berättat ska det röra sig om två ensamkommande pojkar, men också om flera andra personer som inte hör till den utpekade gruppen.

I samband med Putte i Parken-festivalen i Karlstad har polisen fått in en rad anmälningar om sexuella övergrepp. Flera flickor vittnar om att grupper av tonårspojkar omringat dem mitt i publikhavet och sedan tafsat på deras bröst och rumpor, samt försökt kyssa dem. Den yngsta flickan som utsattes ska bara vara 12 år.

I dygnssammanfattningen som Värmlandspolisen publicerade på lördagsmorgonen stod det:

”Det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med sju till åtta killar, tillhörande gruppen ensamkommande barn”.

Men som DN berättade i går är bara två av de totalt sju misstänkta identifierade av polisen som ensamkommande pojkar under 18 år. Nu backar polisen efter sitt uttalande.

– Det är en olycklig formulering kan jag tycka. Det finns anledning att se över vilka rutiner vi har när vi kommunicerar och ger ut information om vad som hänt, säger Urban Bengtsson, ställföreträdande lokalpolischef i Karlstad, till SR Ekot.

Det är en olycklig formulering kan jag tycka. 

Polisen får skarp kritik för sitt agerande av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Är man säker ska man självklart meddela allmänheten om detta. Det är viktig information. Men är man inte säker då får man faktiskt hålla käften tills man är säker, säger han till SR Ekot.

Totalt har polisen fått in 27 anmälda fall av sexuella ofredanden under Putte i parken i Karlstad. Hittills har inga personer anhållits eller häktats för brotten.

– Vi håller på att sammanställa alla anmälningar så att vi kan plocka in några av de misstänkta på förhör. Vi kommer också att ta kontakt med målsägare och vittnen för att få fram fler misstänkta. Jag har dock inga stora förhoppningar på att vi hittar alla, men några fler i alla fall, sade Leif Nyström, förundersökningsledare vid polisen i Karlstad, till DN på måndagen.

Läs mer. Övergrepp på festivaler
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.