Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-bekraftar-lisa-holm-ar-dod/

SVERIGE

Polisen bekräftar: Lisa Holm är död

Polisens presstalesperson Jenny Widén meddlar vid en pressträff natten mot lördagen att en död kropp har hittats under sökandet vid Kinnekulle
Polisens presstalesperson Jenny Widén meddlar vid en pressträff natten mot lördagen att en död kropp har hittats under sökandet vid Kinnekulle Foto: Petra Lundgren

Polisen bekräftade på lördagen att den försvunna 17-åringen Lisa Holm har hittats död. Två personer har anhållits misstänkta för mordet och en tredje för skyddande av brottsling.

Fyndet av en död kvinna gjordes under den sena fredagskvällen, säger polisens presstalesperson Jenny Widén. Widén vill inte säga exakt var kroppen hittades.

Tre personer som kan ha en koppling till händelsen togs in till förhör vid 20-tiden på kvällen och förhören med de tre, två män och en kvinna i 30-årsåldern, fortsatte ännu efter midnatt. Strax efter 01 anhölls samtliga tre:

– Två av dem anhölls för mord och en för skyddande av brottsling, sa Fredrik Berg, informatör vid åklagarmyndigheten till DN.

Fredagen blev dramatisk med flera nya uppgifter kring försvinnadet av 17-åriga Lisa Holm. Vid midnatt hade journalister och källbybor samlats i den allt kyligare natten för att invänta polisens presskonferens där alla hoppades på att ny information som kan ge en förklaring till den unga kvinnans försvinnande.

Det besked som kom blev att Lisa Holms döda kropp hade återfunnits.

Presskonferensen följdes på plats av ett dussintal journalister på grusplanen utanför Källby IF:s klubbhus där polisen inrättat sin spaningscentral tidigare i veckan. Idrottsplatsen ligger bara några kilometer från den plats där Lisa Holm senast sågs innan hon försvann.

Den mycket sena presskonferensen kom sedan polisen vid 20-tiden gått in i en äldre stenbyggnad som ligger 50 meter från huvudbyggnaden till Blombergs säteri och där tagit med sig tre personer. Enligt Expressens fotograf, som blev vittne till gripandet, var det två män och en kvinna. De två männen som först greps fördes ut i handfängsel. Enligt P4 Skaraborg rör det sig om ett gift par i 30-årsåldern och ytterligare en man som tagits in. De ska ha arbetat i en ladugård där ett fynd gjordes tidigare i veckan.

– Vi hämtade in dem efter det att ett fynd hade gjorts under eftermiddagen och nu vill vi undersöka om personerna har något samband med fyndet, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

– Att de togs ut med handfängsel kan betyda att de motsatte sig att hämtas av oss.

I området nära kaféet har fler fynd gjorts. Det var också här som de tre hämtades in för förhör under fredagen. Karta: Google Maps.

En timme efter ingripandet utökade polisen avspärrningen kring byggnaden och några timmar senare utökades den ytterligare, berättar DN:s Hanna Fahl på platsen. Flera hundpatruller har också skickats till platsen och två polistekniker med munskydd har rört sig kring byggnaden.

De tre personerna som hämtades till förhör befann sig i en byggnad som ligger omkring 600 meter från den plats där Lisa Holms skal till mobiltelefonen hittades och inte långt från det café där hon arbetade vid försvinnandet.

Vid 22-tiden gjorde polisen en insats mot en ladugård på andra sidan skogen inte långt från det hus där de tre togs in för förhör. Platsen spärrades av.

Tidigare på dagen efterlystes Lisa Holm internationellt genom Interpols hemsida.

39 sek. Ett nytt fynd har gjorts av polisen under förmiddagen. Fyndet kan tyda på att den försvunna Lisa Holm kan finnas kvar i området.

Polisen fick in cirka 700 tips om såväl misstänkta personer som övergivna hus och brunnar i området under sökandet. Över 100 personer har hörts.