Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen bekräftar register

Polisen bekräftar nu för flera medier att det förekommit ett register. 

Polisen bekräftar nu att det finns ett register över romer. Men enligt polisen ska det inte vara sanktionerat av polismyndigheten. 

–  Myndigheten har inte beställt eller ligger bakom det. Vi håller nu på att undersöka om det är upprättat av en enskild medarbetare, säger Lars Förstell pressinformatör på polismyndigheten i Skåne till TT. 

- Ett register som endast syftar till att beskriva romer och deras relationer till varandra ligger inte i linje med de tillstånd vi har och har inte upprättats eller beställts av myndigheten, säger Förstell.

Samtidigt ställer sig chefen på Länskriminalen frågande till registreringen. 

– Jag känner inte till det alls. Det är helt nya uppgifter för mig. I nuläget vet jag inte vad det kan vara för något, säger Stefan Sinteus chef på Länskriminalen i Skåne när DN når honom på telefon på måndagsmorgonen.  

Stefan Sinteus befinner sig just nu på semester i Frankrike men säger att polisen i Skåne haft en telefonkonferens om DN:s avslöjande under måndagsmorgonen. 

Dagens Nyheter har även försökt nå länspolismästaren i Skåne Klas Johansson för en kommentar. Hans sekreterare säger på måndagsmorgonen att han är upptagen i möte med anledning av DN:s avslöjande om registret. 

Enligt uppgifter till DN har även rikskriminalen i Stockholm tillgång till registret. Men där ville man inte bekräfta uppgifterna.

– Vi har sett vad ni skriver och när vi är redo kommer vi att kommentera det. Vi måste etablera alla fakta först, det är viktigt att det blir rätt, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på rikskriminalen i Stockholm.

Rikspolischefen Bengt Svenson, som är ytterst ansvarig för polisväsendet, ville inte heller kommentera uppgifterna om den olagliga kartläggningen av romer i polisens register ”Total". Rikspolisstyrelsens (RPS) huvuduppgift är att utöva tillsyn över polisorganisationen

– I nuläget ger vi inga kommententarer från Rikspolisstyrelsen, säger Dan Svanell, pressekreterare på RPS till DN tidigt på måndagsmorgonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.