Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-ber-om-hjalp-efter-sprangdad-i-centrala-lund/

Sverige

Polisen ber om hjälp efter sprängdåd i centrala Lund

00:18. Den 14 september exploderar en bomb i Lund – en kvinna får allvarliga ansiktsskador. Foto: Polisen

En 23-årig kvinna fick allvarliga ansiktsskador när en bomb exploderade i Lund den 14 september i år. Nu släpper polisen en film som visar händelseförloppet i hopp om att allmänheten ska bidra med tips.

DN Text

Det är med kvinnans tillstånd som filmen nu släpps till allmänheten. Videon kommer från en livsmedelsbutik och visar hur 23-åringen kastas till marken av en kraftig smäll, explosionen får även butikens skyltfönster att krossas.

Detonationen inträffade klockan 02.40 på natten. Den var inte riktad mot kvinnan utan utlöstes efter att gärningsmännen antänt en stubin. Filmen visar även hur en linjebuss passerar butiken strax innan bomben exploderade och polisen poängterar att betydligt fler än 23-åringen hade kunnat skadas av smällen.

– De som har antänt stubinen har lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt ifrån platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen. Vi vet också att det varit mycket folk i rörelse i centrala Lund med tanke på tidpunken som det sker på, säger förundersökningsledaren Patrik Nyquist i ett pressmeddelande.

Bilden visar ett fordon som polisen är intresserad av. Foto: Polisen

Polisen släpper även en stillbild som visar en bil som gärningsmännen kan ha färdats i. Utmärkande för bilen är att den har olika navkapslar eller fälgar; mörka framtill och silverfärgade baktill.

Ännu finns inget klarlagt motiv till händelsen. Polisen har sedan tidigare sagt att det inte finns någon känd hotbild mot varken butiker, boende eller fastighetsägare i området. Brottet utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada.

De som har information om brottet ombeds höra av sig till polisen via telefonnummer 114 14.

Läs mer: Ingen gripen efter explosionen i Lund