Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen berättar om skolattacken i Trollhättan

Foto: Privat

Gärningsmannen var sminkad och ”såg ut som en punkare” då han gick till attack i skolan i Trollhättan. Poliserna som sköt honom beskriver situationen som overklig.

– Vi ropar polis. Gärningsmannen vänder sig om och går emot oss, berättar en av poliserna som först kom till skolan Kronan i Trollhättan, enligt dokument ur utredningen som Aftonbladet har tagit del av.

Vidare har poliserna berättat hur de samtidigt skjuter mot den svärdsbeväpnade Anton Lundin Pettersson, som träffades i magen. Poliserna beskriver situationen som overklig.

– Han var nyklippt. Han hade rakat hår på båda sidorna. Han hade nya kängor och en hjälm. Han spelade hög musik, riktig hårdrockmusik. Han hade sminkat sig. Han såg ut som en punkare, berättar en av poliserna, enligt tidningen.

Lundin Pettersson ska även ha haft glitter i håret, och musiken kom från hans mobiltelefon. Poliserna beskriver hur de kopplade ihop hans utstyrsel med andra attacker.

– Han såg exakt ut så som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil. Det är det som är så absurt, säger en av poliserna, enligt tidningen.

Den 22 oktober attackerade 21-årige Lundin Pettersson flera personer på skolan. Två personer avled och flera skadades. Poliser har tidigare uppgett att rasism motiverade gärningsmannen, som själv avled av sina skador

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.