Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen delar ut flygblad med varning inför nazistdemonstration

Polisen har gått ut med ett flygblad till Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, inför deras demonstration i samband med Bokmässan i Göteborg. Där listar man vad vad demonstranterna ska undvika för att inte riskera att rapporteras för hets mot folkgrupp.

- Vi är medvetna om att det är ett jättekärvt läge med den här demonstrationen och därför sträcker vi oss lite extra. Vi tror att det blir stökigt, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

NMR har fått polisens tillstånd att hålla en demonstration och tåga genom Göteborg den 30 september då Bokmässan pågår. Tillståndet har mötts av kritik från bland andra judiska församlingen eftersom demonstrationen passerar synagogan under högtiden jom kippur.

Polisen befarar också att den kan leda till stökigheter. Därför går man ut med flygblad som ska spridas till både NMR och motdemonstranterna där man aviserar att man kommer att ingripa aktivt.

Enligt Erik Nord är flygbladet en del i ”polisens taktik om konfliktreducerande principer” som har tagits fram efter Göteborgskravallerna 2001 över hur polisen ska hantera ordningsstörande folksamlingar.

– Det togs fram ett antal principer som vi ska jobba med i de här situationerna som är mer handfast och gör att vi skyddar polisen och minskar risken för våldsutövning, säger Erik Nord.

På flygbladet varnar polisen för att de kommer att ”ingripa aktivt mot brott och ordningsstörningar”. De listar även vad NMR:s demonstranter ska undvika för att inte riskera att rapporteras för hets mot folkgrupp. Det handlar till exempel om att inte utföra hälsningsrop som kan kopplas till ”uppträdande vid nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 1940-talen" eller att använda emblem eller andra attribut som ”kan uppfattas som ersättningssymboler för till exempel hakkors eller andra nationalsocialistiska symboler”.

Erik Nord förklarar att flygbladen är en del av flera åtgärder som polisen kan använda sig av för att försöka förebygga och undvika våldsamheter.

– Här är det viktigt för oss att berätta både vad vi förväntar oss både av demonstranter och motdemonstranter och vi har använt oss av flygblad tidigare i samband med en högerdemonstration för ett antal år sedan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.