Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Polisen drog pistol”

Före lunchtid på onsdagen grep polisen en 37-årig svensk medborgare i hans lägenhet i Järfälla utanför Stockholm. "Polisen drog pistol men till slut öppnade mannen", säger en granne till DN.se.

Någon gång före lunchtid på onsdagen försökte fem civilklädda poliser att bryta sig in genom dörren till en lägenhet på femte våningen i Järfälla. I lägenheten befann sig då den 37-årige mannen.

– De skrek att det var polisen men först öppnade han inte, säger Ingmarie Åkerström som blev vittne till händelsen.

– När han väl öppnade dörren gick polisen in och stannade där i säkert en timme.

Den nu terrormisstänkte 37-åringen har tidigare gripits och suttit fängslad i Quetta i Pakistan hösten 2009. Det brott som han anklagades för gällde att illegalt ha tagit sig in i landet. Han dömdes den 29 augusti 2009 till tio dagars fängelse.

I en intervju i Aftonbladet sa han då att han rest omkring i landet för att träffa andra muslimer och sprida information om islam.

På sin Facebooksida har mannen en så kallade profilbild föreställande en krigare med sköld och blodigt svärd. Bakom sig har krigaren en svart flagga med arabisk text och en gyllengul, rund symbol. Flaggan har stora likheter med den som används av terrornätverket al-Qaida.

En vän till 37-åringen som känt honom sedan 1998 säger till DN.se att han är förvånad över att 37-åringen anklagas för att ha förberett en terrorattack:

– Det står ingenstans i Koranen att man ska döda folk, Allah skulle vara emot det, säger han också.

En annan av mannens vänner, som också han bor i Järfälla, säger till DN.se att han lärde känna 37-åringen i den shiamuslimska Imam-Ali moskén i Jakobsberg:

– Men han skilde sig inte från oss andra och var inte extrem på något sätt. Han är en snäll och omtänksam person och jag är förvånad över att han anlagas för ett sådant brott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.