Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen får bakläxa om romregister

Skånepolisen får backning från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som nu begär utförligare svar på den påstådda registreringen av romer.

Förra veckan kom Skånepolisens svar om de hårt kritiserade registren. Nämnden är inte nöjda med svaren.

– Skånepolisen har tidigare sagt till oss att uppgiftssamlingen kring resande endast består av romer eller ingifta till romer. När man läser de här svaren får man inte alls det intrycket utan nu säger de att uppgiftssamlingen inte alls bygger på etnicitet, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman.

Han vill nu ha ett tydligt svar på om den första uppgiftssamlingen, som enligt polisen upprättades för att kartlägga en konflikt kring romer i Staffanstorp, bara bestod av romer och vilken brottslighet polisen ville bekämpa med hjälp av kartläggningen.

– Det ska framgå vad det är för brottslighet som ska bekämpas och undersökas. Det framgår inte riktigt, det är svårt att förstå hur detta hänger ihop, säger Heuman.

Polisens informationsdirektör Lars Förstell ifrågasatte SIN:s uppgifter om att registret bestod enbart av romer och ingifta, men Heuman är säker på att detta var svaret nämnden fick från polisen.

– Och då vill jag säga att Förstell var den som från början sade att det inte fanns något sådant här register.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.