Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: Färre utlänningskontroller

Det europeiska polissamarbetet Mos Maiorum har kallats ”Super-Reva”, där mängder av människor skulle råka illa ut i myndigheters jakt på papperslösa migranter. ”Vandringssägner” kallar den ansvarige polisen det och menar att tvärtom färre kontroller genomförs.

– Syftet med gränskontrollen är att minskad brottslighet och ökad trygghet. Vi samlar in information om rutter och tillvägagångssätt för människosmugglare, och vi sysslar inte med någon form av masskontroll. Därför är det extremt olyckligt om någon går och känner sig orolig, säger Patrik Engström, biträdande chef på Rikskriminalpolisens centrala gränskontrollenhet.

Mos Maiorum är det aktuella namnet på det återkommande samarbetsprojektet för europeiska polismyndigheter, den här gången på ordförandelandet Italiens initiativ. Det inleddes i måndags och avslutas den 26 oktober. Att Sverige deltar har kritiserats från flera håll, men Patrik Engström menar att det i princip är omöjligt att stå utanför.

– Operationerna genomförs som en del av Schengensamarbetet, och eftersom vi är med där har vi gått med på vissa krav för hur vi ska bedriva gränskontroll och inre utlänningskontroll som kompensatorisk åtgärd. Vi har gjort bedömningen att det inte går att tacka nej.

Han förklarar det som att Sverige genomför operationen utifrån nationella prioriteringar och lagar, inte på italiensk order. Kopplingen till Reva är lös. Reva var ett svenskt samarbetsprojekt under flera år mellan Polisen, Kriminalvården och Migrationsverket, och handlade om att ”effektivisera arbetet med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut”.

– Vårt syfte är att arbeta mer strukturerat mot människosmuggling under två veckors tid, mer fokuserat på vissa platser där vi misstänker att det förekommer människosmuggling. Det handlar inte om att skicka in enskilda migranters personuppgifter, säger Patrik Engström.

Uppgifter i sociala medier har gjort gällande att polisen har genomfört omfattande kontroller i kollektivtrafiken och på vårdcentraler. Dessa har dock inte kunnat bekräftas från något håll, vare sig allmänhet eller myndighet.

– Att vandringssägner uppstår i allmänhet kring sådant som uppfattas som oklart, skrämmande eller där det kan finnas ett kritiskt förhållningssätt. En anledning till att det blir uppståndelse kring just detta tror jag beror på att det finns en väldig kritik mot EU:s och Sveriges migrationspolitik – då blir det här en symbol, och det har jag full förståelse för, säger Patrik Engström.

Insatser liknande Mos Maiorum har genomförts sedan 2010 under namn som Perkunas, Aphrodite, Hermes, Balder, Mitras och Aerodromus. För att sätta ryktet om masskontroller i perspektiv säger Patrik Engström att antalet inre utlänningskontroller normalt är cirka 2.500 i månaden. Under insatsperioderna har de varit något färre.

– Vi arbetar då med ett annat underrättelseunderlag och har specifikt fokus. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte handlar om polisens fria val, det är en uppgift vi ålagts och regleras bland annat i utlänningslagen och polisens regleringsbrev, säger Patrik Engström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.