Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-goda-utsikter-att-gripa-kapare-av-s-twitter/

Sverige

Polisen: Goda utsikter att gripa kapare av S-twitter

Socialdemokraternas Twitterkonto kapades under natten till måndagen och ett tjugotal falska inlägg publicerades. Polisen bedömer prognosen för en lösning av dataintrånget som god.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Det är hög prioritet på den här typen av angrepp mot politiska partier. Typiskt finns det tre varianter av gärningsmän: en fientlig stat, någon som vill påverka åsikter eller någon som vill vara ball och det lutar väl åt det i det här fallet, men det vet man inte, säger kriminalkommissarie Jan Olsson på polisens nationella  it-brottscentrum.

Han säger att komplexa cyberattacker till överväldigande del kan kopplas till utländska aktörer, men i detta fall går det inte att utesluta att det rör sig om någon eller några i Sverige. Det finns goda utsikter för att lösa brottet.

Läs mer: Socialdemokraternas Twitter kapat 

– Är det en svensk som ligger bakom och det är så taffligt gjort som det ser ut, då är prognosen naturligtvis god. När angriparna sitter i ett land som vi inte har diplomatiska förbindelser med är det väldigt svårutrett, säger Olsson.

Hur är de sociala mediernas samarbetsvillighet?  

– God. Vi är så kallad spoc – single point of contact – för de här frågorna mot Twitter, Facebook och så vidare, så alla polisens frågor går via oss. Vi får ut mycket information och det går mycket snabbare än förr, de ser värdet av att vara snabb, sedan får man se om det räcker.

Angreppet mot Socialdemokraterna började med ett inlägg klockan 1.50 på måndagen och följdes av tjugo stycken fram till 3.08. Intrånget polisanmäldes och vid klockan 9.30 var partiet åter i kotroll över sitt Twitterkonto och alla falska poster var raderade.

– Nu ska vi identifiera orsaken till det som inträffat och agera därefter. Situationen är väldigt allvarlig och vi ser det inte som avslutat, det är polisanmält och vi har fortsatt löpande kontakt med Twitter, säger Socialdemokraternas pressekreterare Erik Holm.

Han vill inte gå in på detaljer i ärendet, exempelvis vad för slags säkerhetslösning man haft. Men för den som verkligen är motiverad är det en förhållandevis smal sak att kapa ett konto, enligt Peter Forsman på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

– Även om man har tvåfaktorsautentisering där man bekräftar sitt Twitterkonto med telefonen. Annars kan det vara så att man helt enkelt testar sig fram med användarnamn och tidigare röjda lösenord – uppemot 65 procent av alla användare använder samma på minst två olika plattformar, säger Peter Forsman.