Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen granskar våldtäktsutredning

Redan efter en våldtäkt i början av 2007 ska polisen ha haft mycket utförliga spaningsuppgifter om förre polischefen Göran Lindberg, bland annat DNA. Rikspolischefen uppger att saken ska granskas omedelbart.

Lindberg greps i januari i år och dömdes i juli för flera grova och våldsamma sexbrott. Domen är överklagad till hovrätten.

Men redan 2007 ska polisen alltså haft ett mycket gott spaningsläge mot Göran Lindberg. Uppgifterna kommer från en då 17-årig flicka som i februari 2007 anmälde att hon blivit våldtagen och misshandlad av Lindberg på ett hotellrum utanför Stockholm.

I en dokumentär i Sveriges Radio P1 framkommer att flickan hade varit tvångsintagen på ett behandlingshem. Hon vantrivdes, ville hem till familjen och fick kontakt med Lindberg på en dejtinglinje. Lindberg ska ha sagt att han, med hjälp av sina kontakter, kan hjälpa flickan att få komma hem.

Lindberg ska ha betalat flickan 3.500 kronor efter våldtäkten. Han släppte efteråt av henne med bilen i Täby. Hennes skador dokumenterades på sjukhuset och Lindbergs DNA, som det senare skulle visa sig, säkrades.

Flickan lämnade utförliga uppgifter till polisen. Men trots DNA, signalement, två nummer till hans mobiltelefoner och nästan hela registreringsnummret på bilen hittades ingen gärningsman och förundersökningen lades ner.

Efter 2007 utsatte Lindberg flera offer för andra sexualbrott.

Leif GW Persson, professor och kriminolog, säger till SR Ekot att det 2007 borde ha tagit en arbetsdag att plocka fram en misstänkt.

Rikspolischefen Bengt Svenson säger att han har givit i uppdrag till Stockholmspolisen att redan på måndagen börja granska utredningen från 2007, för att ta reda på om polisens agerande bör utredas av åklagare.

Krav finns också om en sanningskommission för att utreda om Lindberg kunde ha avslöjats tidigare. Frågan ligger hos justitiedepartementet i väntan på hovrättsdomen.

Domarna mot Lindberg

• Göran Lindberg är född 1946.

• Han var rektor för Polishögskolan mellan 1989 och 1997 och sedan till 2006 länspolismästare i Uppsala.

• I juli i år dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för en lång rad sexbrott.

• Han fälldes då för grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel, tre fall av koppleri och 28 fall av sexköp. Däremot frikändes han från våldtäkt i ett fall, förberedelse till grov våldtäkt mot barn och tre fall av koppleri.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.