Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Misstänkt antisemitiska mordbränder – polis bevakade husen

Räddningstjänst och polis på plats vid branden i en bostad i Lund natten till tisdagen.
Räddningstjänst och polis på plats vid branden i en bostad i Lund natten till tisdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har haft ”viss bevakning” av de två personer med judisk bakgrund i Lund som utsatts för misstänkta mordbränder de senaste månaderna.

Under natten till onsdagen brann det i en bostad i östra Lund. På adressen bor en person med judiskt påbrå som inte var hemma, men byggnaden brandskadades kraftigt.

– Det rubriceras som grov mordbrand och vi har lagt till att det kan vara hatbrott bakom motivet, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Polisen fortsätter att hålla förhör och vill få in tips från allmänheten. Den tekniska undersökningen är avslutad och polisen går igenom det material som samlats in. Ännu finns ingen misstänkt.

Personen hade utsatts för skriftliga trakasserier sedan i våras. En annan person med judisk bakgrund i Lund utsattes också för ett mordbrandsförsök i somras efter en tids trakasserier. 

– Vi har ett gott samarbete med judiska centret i Lund, bland annat genom ett interreligiöst råd som kommunen har stöttat upp. Där har vi en dialog och vi har inte kunnat se några indikationer eller signaler på att de här mordbränderna skulle komma, säger Joakim Nyberg och fortsätter:

– Så därför är de här två händelserna mycket allvarliga. Vi jobbar på att se var de kommer ifrån. Vi har även haft viss bevakning på de här två adresserna en tid tillbaka vid olika tidpunkter, säger han.

Aron Verständig är ordförande för Judiska centralrådet och ser allvarligt på de två händelserna som skett i Lund på kort tid. Han menar att de båda har tydliga antisemitiska motiv.

– Personens som utsattes för mordbranden i veckan har mottagit hot under en tid. Polisen har vidtagit säkerhetsrutiner runt personen och sedan hände det här. Det är väldigt osannolikt att det här skulle bero på något annat än de hot personen mottagit de senaste månaderna, säger han.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.
Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Foto: Jonatan Stålhös

Malmö har tidigare haft problem med antisemitism. Bland annat bombhotades judiska församlingen i december förra året och personer med judisk bakgrund har trakasserats.

– Det som har skett i Malmö under många år har varit ett problem med många personer som har svårt att skilja mellan Israel och judar och de personerna har i regel en bakgrund i Mellanöstern, säger Aron Verständig.

Antalet judar i Lund är litet enligt Aron Verständig. Han säger att det är personer från den högerextrema miljön som ligger bakom händelserna i Lund.

– Det här i Lund är helt annorlunda. Det har i princip inte förekommit den här typen av attacker mot enskilda judar tidigare. Det har varit attacker mot rabbiner eller judiska institutioner som synagogor och föreningar, där det finns ett säkerhetsarbete. Men inte på den här nivån med mordbrand mot enskilda. Det är ett väldigt oroande trendbrott, säger han.

Läs mer: Misstänkt mordbrand kan ha antisemitiskt motiv 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.