Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen: Han borde aldrig ha släppts fri

I oktober överföll 45-åringen sin 39-åriga sambo och dömdes till ett års fängelse. Men mannen överklagade och försattes på fri fot. I fredags höggs 39-åringen ihjäl. ”Han borde aldrig ha släppts fri”, säger polisinspektör Roger Carlström till Sydsvenskan.

45-åringen har tidigare berättat hur han i oktober tappade fattningen, överföll sin sambo och låste fast henne med ett par handklovar, säger Carlström till Sydsvenskan.

Han dömdes till minimistraffet ett års fängelse för olaga frihetsberövande men överklagade och ville få straffet omvandlat till villkorlig dom och samhällstjänst. I väntan på att hovrätten skulle pröva fallet försattes han på fri fot.

I fredags visade sig det beslutet vara felaktigt.

Då överfölls den 39-åriga kvinnan, mannens tidigare sambo, och höggs ihjäl framför sina barn på Lugna gatan i centrala Malmö. 45-åringen sitter nu anhållen och polisen är övertygad om att det är han som har dödat henne.

– Det var just detta som vi befarade. Kvinnan hade polisskydd, bland annat en larmtelefon, men hon hann aldrig ringa på den, säger polisinspektör Roger Carlström, som utredde 45-åringen efter överfallet i oktober, till Sydsvenskan.

Varken han eller kvinnans familj kunde förstå varför 45-åringen inte skulle sitta inlåst i väntan på rättegång.

 

– Advokaten sade också att i och med att mannen fick kontaktförbud så behövde han inte sitta inspärrad. Men det var helt fel. Jag upplevde 45-åringen som en mycket speciell människa, säger Carlström.

Efter separationen från den 39-åriga kvinnan har 45-åringen vid flera tillfällen sagt till människor i sin närhet att han vill ta livet av sig. Han ska också ha visat upp extrema humörsvängningar.

I fredags ringde en av 45-åringens grannar till polisen eftersom att han var rädd att mannen skulle skada sig själv. Vid 13.30 ringde polisen tillbaka.

– Utredaren sade att hon inte fick tag på 45-åringen, men att hon hade pratat med hans före detta sambo. Hon ska enligt polisen ha sagt att det inte fanns någon risk för att 45-åringen skulle begå självmord, säger grannen.

Några timmar senare höggs den 39-åriga kvinnan ihjäl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.