Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen har olagliga register

Enskilda personers etnicitet och religion registreras på ett olagligt sätt av Rikspolisstyrelsen, visar en granskning från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

– Polisen har rätt att registrera känsliga personuppgifter, om det är absolut nödvändigt i enlighet med polisdatalagen. Detta sker endast i undantagsfall, säger Johan Grenfors vid Rikspolisstyrelsen till DN.se.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat det centrala kriminalunderrättelseregistret (KUR) och valt ut fem ärenden som innehåller känsliga personuppgifter. Av dessa har nämnden haft synpunkter på tre ärenden, där registreringen av uppgifter har varit felaktig och kan strida mot polisdatalagen.

– Vi har sett ärenden där det står om personer att de är exempelvis romer eller shiamuslimer utan att det kan sägas hafta varit absolut nödvändigt, vilket lagen kräver, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman i ett pressmeddelande.

Informationen finns tillgänglig för omkring 800 poliser.

Uppgifterna i KUR är enligt Säkerhets- och integritetsnämnden ”några år gamla”. Utöver de fem ärenden som granskats finns ett stort antal andra uppgifter registrerade under samma period.
 
– Ur integritetssynpunkt är det här förstås allvarligt. Man har varit noga med att reglera just den här typen av registrering för att man vill undvika kartläggning av personer utifrån politisk eller religiös övertygelse, säger Ulrika Söderqvist, enhetschef på Säkerhets- och integritetsnämnden till DN.se.

Rikspolisstyrelsen har delgivits uttalandet från Säkerhets- och integritetsnämnden, och nämnden kommer att följa upp granskningen. Hur det ska ske är inte klart. Det finns inga tecken på att registreringen av känsliga personuppgifter har varit omfattande.

– Under den period som granskats gjordes 19.000 registreringar. Nämnden är kritisk i tre fall, säger Johan Grenfors, ställföreträdande rikskriminalchef.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.