Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-har-pensionarsgrupp-for-att-losa-grova-brott/

Sverige

Polisen har pensionärsgrupp för att lösa grova brott

Foto: Johan Nilsson/TT

Det är inte bara pensionerade lärare som lockas att komma tillbaka för att lösa bristen på kvalificerad arbetskraft. I Stockholm rekryterar polisen pensionerade utredare för att lösa grova brott.

I våras rekryterade polisen i region Stockholm nio pensionerade utredare som avbrutit sin pension för att lösa den växande högen utredningar om grova brott.

– Nu har vi fått uppdraget att hitta ännu fler pensionärer som kan tänkas komma tillbaka, för att utöka den här gruppen, säger Mats Baakki.

Han är förundersökningsledare och en av två som leder pensionärsgruppen vid avdelningen för grova brott i region Stockholm.

Vid början av året fick han uppdraget att ringa runt till utredare som gått i pension för att locka dem att börja jobba igen.

– De flesta var över 65 år. Men inte alla, en del hade gått i förtidspension och andra var över 67 år. Det var folk vi kände och som hade jobbat hos oss tidigare, eller som vi fått rekommenderade, säger han.

Gruppen består av nio pensionärer, en förundersökningsledare och en gruppchef, samt två poliser som är under pensionsåldern.

I snitt jobbar pensionärerna 20 timmar i veckan. Därför behövs de yngre som jobbar heltid för att man alltid ska kunna hantera ärenden när någon blir anhållen och häktad. 

– Pensionärerna är här på sina villkor, de kan sluta från en dag till en annan och har ingen uppsägningstid, säger Mats Baakki.

Hur upplever ni att det fungerar?

– Deras långa erfarenhet gör att det blir enklare med allt. De vet vad som ska göras för att lösa väldigt allvarliga ärenden som annars hade lagts på hög. Vi som jobbar med grova brott i storstadsregionerna är extremt hårt belastade.

Även läkare är en yrkesgrupp som är hett eftertraktad efter pensionsåldern. På bara fem år har antalet yrkesverksamma läkare som är 70 år eller äldre mer än fördubblats, visar siffror från Sveriges läkarförbund. Från 929 år 2011 till 1894 år 2016.

– Jag har generellt god erfarenhet av att ha jobbat med kollegor som varit både 70, 75 och 80 år, säger Sofia Rydgren Stale som är psykiater vid Region Skåne och andre vice ordförande för Sveriges läkarförbund.

Många känner att de trivs med att vara kvar i verksamheten och har mycket erfarenhet och kompetens att bidra med. 

– Både i patientmötet men också i handledning av yngre kollegor. Vissa väljer att jobba mindre än heltid och att bara jobba kvar med kunskapsöverföring och handledning.

En viktig fråga för förbundet är att verka för att läkare behöver fortbildning under hela sitt yrkesverksamma liv, även de som passerat pensionsåldern, enligt Sofia Rydgren Stale.

Läs mer: Pensionärer i skolan ska lösa bristen på lärare