Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 22:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-i-malmo-utreder-kopplingar-mellan-skjutningar/

Sverige

Polisen i Malmö utreder kopplingar mellan skjutningar

Skjutning i närheten av akuten i Södervärn i Malmö på måndagskvällen.
Skjutning i närheten av akuten i Södervärn i Malmö på måndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan i söndags har två skjutningar och en sprängning inträffat i Malmö. Polisen utreder nu om det kan finnas några kopplingar mellan brotten. 

– När så mycket sker under en kort tid så är det så klart intressant att utreda om det finns samband, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr.

Amanda Dahl
Rätta artikel

Under natten till tisdag inträffade en kraftig explosion vid entrén till en jourbutik på Nobeltorget i Malmö. Sprängningen är det tredje våldsbrottet i Malmö sedan i söndags.

– I de här fallen blir ju självklart händelseförloppet intressant. Man frågar sig om det handlar om en ny konflikt eller maktkamp mellan några kretsar. Men i dagsläget ser vi inga klara kopplingar utan gör undersökningar, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr.

På söndagskvällen sköts en 16-årig pojke på en pizzeria i närheten av Värnhemstorget i Malmö. Offret blev allvarligt skadad och brottet betecknas som försök till mord, men än finns ingen gripen. 

Pojken har hittills varit fåordig i samtal med polisen. 

– Han har inte talat så mycket, men vi arbetar vidare med ärendet, säger Andy Roberts. 

Under måndagen skedde ytterligare en skjutning, i närheten av akuten i Malmö. Polis tillkallades men väl på plats var inga av de inblandade kvar. Varken offer eller förövare i skjutningen har hittats men polisen har hittat spår som styrker att det rör sig om en skjutning. 

– Vi vet mer nu, men har ingenting som styrker att de båda skjutningarna har med varandra att göra. Sen är det ju så att om en person skjuts ena dagen och läggs in på sjukhus och nästa dag skjuts det i närheten av akuten, då är ju det intressant i sig, säger Andy Roberts. 

Även i november inträffade flera dåd i Malmö i tät följd. Under en vecka i november inträffade tre skjutningar under en veckas tid. I en av dessa träffades en person med flera skott i ryggen. I en annan skadades åtta personer och tolv personer, varav flera har kopplingar till mc-klubben Hells Angels, greps.