Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-i-sodra-sverige-kraftsamlar-mot-it-brott/

Sverige

Polisen i södra Sverige kraftsamlar mot it-brott

Polisen i region Syd inrättar en it-desk, säger Åsa Berggren. Foto: Johan Nilsson/TT

MALMÖ. Under en treårsperiod förstärker polisen i region Syd sin regionala it-brottssektion. Syftet: att bättre kunna möta och bekämpa den ökande brottsligheten på nätet.

Rätta artikel

– I dag innehåller snart sagt alla våra utredningar it på något sätt. Nu samordnar vi organisationen under en hatt för att bli mer slagkraftiga, säger Åsa Berggren, chef för it-brottssektionen.

I februari 2017 togs ett nationellt beslut om att inrätta regionala it-brottscentrum i polisens sju regioner för att möta den tilltagande brottsligheten på nätet.

I region Syd startade man upp verksamheten med det regionala it-brottscentret med ett 50-tal medarbetare. Nu har nationella medel avsatts för att man under en treårsperiod, fram till slutet av 2020 ska kunna rekrytera ytterligare 30 medarbetare – civila och poliser – till organisationen.

– Det handlar mycket om att föra samman olika kompetenser, samtidigt som vi vill höja den allmänna kompetensen hos it-utredarna generellt.

– Vi ska verka i hela regionen, i alla polisområden och stötta upp utredarna med it-kompetens i hela utredningsprocessen, bland annat genom att vi inrättar en it-desk.

De regionala it-brottscentrumen byggs nu upp i alla polisens regioner i Sverige. Dessa kommer att ha tät samverkan med det nationella it-brottscentrum som finns på Nationella operativa avdelningen, Noa.

– Fokus för verksamheten kommer att ligga på komplexa cyberbrott och internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Det är en typ av brott som vi uteslutande hittar på nätet. Här behöver vi verka på nätet både för att identifiera förövare men också utsatta brottsoffer i större utsträckning än vi tidigare haft möjlighet till, säger Åsa Berggren.

En stor utmaning med it-brottsligheten är enligt henne att den inte stannar inom regionens gränser utan rör sig över hela landet och även över landsgränsen.

– Speciellt för oss i södra Sverige är att nya brottsfenomen ofta dyker upp här först, till exempel bankbedrägerierna där folk ringde runt och utgav sig för att vara poliser för att få tillgång till uppgifter som de sedan kunde använda till bedrägerier.