Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Polisen: Illegala vapen bakom mordvåg i Malmö

På drygt en månad har fem personer mördats i Malmö. Enligt polisen är en orsak till de många morden den stora mängd illegala vapen som finns i staden.

– Gärningsmannen har skjutit för att allvarligt skada 15-åringen, troligen för att döda honom, säger Börje Sjöholm, ope­rativ chef för länskriminalen i Malmö.

Det var alltså inga vådaskott som träffade 15-åringen strax efter midnatt på nyårsafton. Pojken trängdes in i hörnet på en portuppgång och hade ingen chans att undkomma. Han träffades av flera skott, ett i huvudet och minst ett i bröstet. Polisen har hittat patronhylsorna på platsen, men har i övrigt inga spår efter förövaren.

Det här är det femte mordet i Malmö sedan den 24 november. Utöver skjutningarna har även en person knivmördats.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Börje Sjöholm. Vi har fått en utveckling med bristande respekt för människoliv och ett våld som saknar alla proportioner.

Nu har Malmöpolisen bett Rikskriminalen om ytterligare hjälp för att lösa alla mord.

Börje Sjöholm säger att en orsak till de många morden är den stora mängd illegala vapen som finns i Malmö.

– Domstolarna ser alldeles för milt på olaga vapeninnehav. En man som påträffades med en kalasjnikov fick bara fyra månaders fängelse. Domstolen ansåg att det var en förmildrande omständighet att han sade sig behöva den för att försvara sig med. Det borde i stället ha varit en försvårande omständighet och han borde dömts för grovt vapenbrott.

Maxstraffet för grovt vapenbrott är fyra års fängelse.

– Domstolarna måste ta hänsyn till i vilket sammanhang ett vapen påträffas när man bestämmer påföljden. I Danmark ökar man straffet med 50 procent om ett vapen hittas i gängmiljö.

Kvarteret i Rosengård där mordet på 15-åringen skedde låg nästan öde under måndagens förmiddag. En kusin till pojken kom förbi för att hälsa på sin mormor.

– Jag har fått veta att det var två personer som sköt mot min kusin, säger flickan. Men ingen tycks veta varför.

Patrik Holmgren bor i porten bredvid.

– Det var en tragisk händelse, men jag är inte förvånad. Det händer så mycket här hela tiden.

Från grannhuset kommer en fyrabarnsfar ut för att låta ett av barnen fyra av de sista nyårsraketerna.

– Pojken var ju bara barnet och hade hela livet framför sig och efter det som hände tänker jag förstås på mina egna. Dagen efter mordet var det några grabbar här som gick och viftade med sina pistoler och sköt i luften. Jag har bott här i 20 år, men nu tänker jag flytta.

Klockan två på eftermiddagen hölls en liten manifestation till minne av den döde pojken. Några kamrater lade ner blommor och Malin Svala tände ett ljus. Hon var granne med 15-åringen, som inte bodde i kvarteren där han sköts.

Vad tänker du om det som hänt?

– Vad ska man tänka? Packa och flytta?

 

Son häktad för mord på 70-åringOnsdag

Son häktad för mord på 70-åring
Onsdag 9 mars: En man i 70-årsåldern hittas skjuten i huvudet. Mannens son är häktad för mordet.
Bakhåll utanför kallbadhus
Onsdag 11 maj: En man i 25-årsåldern är på väg till sin bil på parkeringen vid Sibb­arbs kallbadhus. En person ligger i bakhåll och skjuter honom i huvudet. Mannen avlider på platsen. Icke uppklarat.
”Ren avrättning” enligt polisen
Söndag 21 augusti: En man skjuts ihjäl när han sitter vid ett bord utanför ett gatukök. Polisen kallar det en ren avrättning. Icke uppklarat.
Ledare för kriminellt gäng
Torsdag 24 november: Den 31-årige ledaren för det kriminella gänget Brödraskapet skjuts ihjäl på ett taxikontor. Icke uppklarat.
Hantverkare dödades i källare
Tisdag 20 december: En hantverkare arbetar med renovering av en källarlokal. Två maskerade män dyker upp och skjuter honom i huvudet. Han avlider på platsen. Icke uppklarat.
Maskerad man sköt tre
Måndag 26 decem­ber: En maskerad man med två pistoler kommer in i en föreningslokal och skjuter tre personer. En dödas direkt, de två andra skadas. Icke uppklarat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.