Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen kände till attack mot manifestation i förväg

Sammanlagt har 26 personer anhållits efter söndagens demonstration mot nazism i Kärrtorp. Polisen kände till att det fanns en hotbild. Om informationen nått insatsledningen hade poliser med annan kompetens varit på plats, säger länspolismästare Mats Löfving.

Polisen har fått kritik för att insatsen i Kärrtorp till en början var alldeles för liten.

– Jag har full respekt för att man tycker att vi var för få, säger Kjell Lindgren presstalesman vi Stockholmspolisen.

Polisen medger även att insatsen borde ha varit större från början med tanke på att polisen hade fått information om den planerade attacken i förväg.

– Tyvärr är det så. I vår organisation fanns personer som kände till en hotbild mot demonstrationen. Det nådde aldrig insatsledningen. Kanske var det den mänskliga faktorn eller ett missförstånd. Nu ska vi reda ut vad som gick fel, fortsätter Lindgren.

Vid en pressträff i Kärrtorp Centrum på måndagen säger länspolismästare Löfving:

– Hade insatsledningen känt till hotbilden hade vi haft poliser med annan kompetens på plats.

Tjugofem personer har anhållits sannolikt misstänkta för våldsamt upplopp. En person är anhållen för grov misshandel, uppger polisen.

Sammanlagt greps 28 personer på söndagen misstänkta för våldsamt upplopp sedan högerextremister angripit en manifestation mot nazism i södra Stockholm.

– De två som har släppts är minderåriga, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Under gårdagen gjorde polisen en anmälan om mordförsök. Nu har brottet skrivits ned till grov misshandel.

Runt 200 personer hade samlats i stadsdelen Kärrtorp i södra Stockholm för en fredlig manifestation när våldsverkarna dök upp.

– Det var mellan 30 och 40 personer som attackerade demonstrationen, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.