Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Polisen: ”Morden var planerade”

Trippelmordet i Härnösand var planerat, uppger polisen. Den gripne 21-åringen hade bestämt sig för att ta livet av sina halvsyskon och deras pappa.

Polisen har nu en god bild av vad som ligger bakom det tragiska familjedramat i tisdags då två syskon, 12 och 15 år gamla, och deras pappa hittades mördade.

– Morden var planerade, säger Börje Öhman, polisens informationschef till TT.

Han vill inte gå närmare in på hur morden planerats eller om de planerats under en längre tid. Men han uppger att 21-åringen även planerat mordet på sina halvsyskons pappa, som är i 50-årsåldern. Polisen vill inte heller avslöja vilket eller vilka vapen som använts.

– Men det handlar inte om skjutvapen och det rör sig om grovt våld, säger han.

Den 21-årige mannen greps i Umeå vid lunchtid under onsdagen när han försökte fly utomlands på ett fraktfartyg. Mannen, som erkänt, redovisade i det första förhöret som hölls vid 18-tiden på onsdagskvällen sitt motiv. Det finns ”inom familjebilden”, uppger polisen.

Det som framkommit vid den tekniska undersökningen ger tillsammans med mannens egen berättelse en god bild av vad som hände när morden begicks.

– Inga ytterligare förhör är inplanerade före häktningen. Vi har fått det vi behöver och vet ganska bra hur det hela gått till. Bevisläget är mycket bra och vi är helt säkra på att vi har fått rätt person, säger Börje Öhman.

Det finns inga indikationer på att 21-åringen var drogpåverkad. Polisen har tagit prover men väntar fortfarande på provsvaren. Enligt polisen finns ”en sjukdomsbild med som innebär att mannen bland annat saknar empati”.

– Man är ju inte frisk när man begår ett sådant här brott, säger Börje Öhman.

Både mamman och de två män som tidigare suttit anhållna uppges må mycket dåligt.

– Hur mamman mår behöver man väl inte ens gå in på. Med två barn som mördats av ett tredje, säger Börje Öhman.

TT har inte kunnat nå 21-åringens advokat, Fredrik Lindberg, men han säger till Svenska Dagbladet att det under onsdagens förhör skymtade något som kan förklara brottet.

– Ännu har han inte fått några hårda frågor om motivet, det har framkommit att svartsjuka kan vara en del av förklaringen. Men det är mer komplicerat än så och hittills har det bara varit ett enda, kort, inledande förhör.

Mannen kommer enligt polisen att begäras häktad under fredagsförmiddagen.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand senare under eftermiddagen samma dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.