Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-narkotikamarknaden-ar-skrammande-omattlig/

Sverige

Polisen: Narkotikamarknaden är skrämmande omättlig

Linda Staaf, underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen.
Linda Staaf, underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen. Foto: Thommy Tengborg/TT

Polisens Operation Rimfrost är en storsatsning för att komma åt kriminella nätverk där narkotikamarknaden är en stor del av förklaringen till det grova våldet. Det säger Linda Staaf, underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen.

– Ja, där finns självklart en anledning till dessa kriminella uppgörelser med skjutningar eller sprängningar. I mångt och mycket bottnar de ju i narkotikamarknaden, men ibland kan vi se att det inte bara handlar om att slåss om andelar av efterfrågan utan att det också kan handla om utbudet, alltså att man helt enkelt inte får tag i tillräckligt med narkotika att sälja.

Staaf vill inte berätta några detaljer om hur polisens underrättelsearbete går till i någon del. Generellt, säger hon, utvecklar de sina metoder hela tiden ”för att ligga i framkant”, men de kriminella är många gånger steget före.

– Det varierar, men det ligger i sakens natur att de är före oss. Brottsligheten måste ju, så att säga, uppstå innan vi kan bekämpa den. Vi jobbar ju också förebyggande och täpper till luckorna. Vi försöker att alltid vara hack i häl, säger Linda Staaf.

Läs mer: Knarkhandeln i Sverige omsätter miljardbelopp

Hon säger att en stor förändring genom åren är att narkotikahandeln mer och mer förflyttas till nätet, inte minst på dess krypterade delar, det så kallade darknet. Det är en ständig efterfrågan på mer och fler droger, säger Staaf som ibland upplever marknaden som skrämmande omättlig.

– En annan förändring på senaste tiden är att vi allt mer tittar på individer i stället för kriminella organisationer. De finns kvar, absolut, men redan för omkring fem sex år konstaterade vi att fler samarbetar mer med varandra. Vi noterat att det blivit vanligare med löst sammansatta nätverk, att man tillfälligt knyter till sig de kompetenser man behöver för att genomföra ett visst brott.

Läs mer: Mc-gängen i polisens fokus efter sprängningarna

Ytterligare en utveckling på detta tema är något som brottsbekämpande myndigheter kallar Crime-as-a-Service, eller CaaS. Det rör sig om grupper på darknet som specialiserat sig på en viss brottstyp, ofta sofistikerade cyberbrott, och som sedan säljer sina tjänster till kriminella nätverk vilket innebär att fler kan begå avancerade brott som exempelvis komplicerade bedrägeriupplägg eller smuggling.

Fenomenet dök upp för närmare tjugo år sedan, men de senaste åren har det formligen exploderat. Den exakta omfattningen är omöjlig att beräkna, men det finns flera uppskattningar som talar om att CaaS orsakar ekonomiska samhällsförluster motsvarande omkring en procent av den globala bruttonationalprodukten.

– Vi ser det i Sverige också och det är egentligen precis samma grundfenomen, det vill säga att man betalar för tjänster man behöver. Skillnaden är att man här får ett ganska färdigt brottsupplägg. Det kan också vara så enkelt att man knyter till sig en specialist, exempelvis en jurist eller en ekonom med önskade sakkunskaper, säger Linda Staaf.

Förutom territoriella konflikter talar internationell forskning om att även polisens arbete kan få grova våldsbrott som konsekvens. När exempelvis större narkotikapartier beslagtas eller när nätverksledare frihetsberövas rubbas de kriminella marknaderna och maktstrukturerna.

Läs mer: ”Vi tar tillbaka reviren från de kriminella”

– Vi vet att det är väldigt viktigt att titta på bakomliggande huvudmän, de som befinner sig högre upp i hierarkin och påverkar mycket av brottsligheten utan att själva utföra brotten, de är en sorts anstiftare, säger Linda Staaf.

– Överallt det finns pengar att tjäna finns det kriminalitet för att komma åt pengarna på ett ohederligt sätt. Försvinner en aktör från marknaden är det klart att det blir obalans och lämnar utrymme för andra att ta plats. I sådana lägen är det lätt att konflikter uppstår.

Läs mer: Så ska de få kriminella att byta inriktning på livet